Reede 9. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Põlva linnapea: reaalsuses haldusreform juba toimib

04. märts 2009, 20:17

Samal ajal, kui valitsus ja poliitikud
vaidlevad aastaid selle üle, kas, kuidas ja millal haldusreformi teha, on see
reaalses elus juba käivitunud, ütles Põlva linnapea Tarmo Tamm Äripäevale.

"Ühe omavalitsuse mõjuala on ammu juba suurem kui piirid kaardil näitavad ning inimesed on ühe omavalitsuste piiridest väljapoole liikunud teenuseid saama. Elu on tegelikult asjad ise paika pannud, poliitikud võiks nüüd reaalsusele järele jõuda," ütles Tamm.

Tamm on omavalitsusjuht olnud 15 aastat ja juba siis räägiti tema sõnul täpselt sama juttu, mida räägitakse ka tänasel päeval. "Kuhu me välja oleme jõudnud? Ega eriti kuhugi ei ole. Vabatahtlik liitumine mingit erilist tulemust ei andnud. Aeg on lihtsalt niisama mööda läinud ja kasu ei midagi," nentis Tamm, kelle sõnul näitavad ka teiste riikide kogemused, et haldusreform tuleb ära teha keskvõimu poolt, riigikeskselt. Enne seda tuleks aga kalkuleerida ja arutada, kuidas täpselt.

"Ma arvan, et üks maakond ja üks maavalitsus ei oleks kõige õigem. Põlvamaal võiks olla neli omavalitsust, neli ajalooliselt suuremat piirkonda võiks säilida – Kanepi, Põlva, Räpina ja Värska ning ümbritsevad omavalitsused liituksid nendega. Ühe maakonna peale üks omavalitsus oleks liialt radikaalne. Piirkonna identiteet võiks ikkagi säilida, see oleks oluliselt demokraatlikum. Seda tugevam oleks ka riik, kui tugevaid keskusi oleks rohkem," rääkis Tamm ja lisas, et üks maakond ja üks omavalitsus oleks muidugi ahvatlev ning paljusid asju oleks kindlasti lihtsam teha, nagu näiteks maakonna planeeringuid. "Aga demokraatia mõiste on sellest laialdasem, kõike efektiivsusele taandada ei saa. Mulle meeldiks pigem, kui oleks 50 – 60 omavalitsust," möönis linnapea.

Tamme sõnul saavad kõik aru, et reform tuleb teha, ja radikaalselt, kuid alati on see poliitkoridoridesse ära sumbunud. "Osad erakonnad püüavad kohalikest omavalitsustest mingit võitu saada. Ma ei saa küll aru, kes need võitjad ja kaotajad sellisel juhul oleksid. Eks see suure poliitikaga seotud on, aga kui ma näen kohapealset elu ja tegemisi, siis saan öelda, et kui reform oleks ära tehtud 5 – 7 aastat tagasi, poleks paljusid mõttetuid investeeringuid põhimõttel "igaüks on oma territooriumil ise kuningas" olnud. Paljud suured investeeringud oleks saanud teha naabritega koos," nentis Tamm ja lisas, et haldusreform tooks väiksematele ja vaesematele valdadelel kindlasti parema elu.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. March 2009, 19:47
Otsi:

Ava täpsem otsing