Pihl: Reformierakonna ideoloogia on surnud!

Anne Oja 09. märts 2009, 00:00

"Eesti kriis on palju laiem kui probleemid majanduses. Võime öelda, et oleme elanud visioonipuuduses ja ideekriisis. Euroopa Liidu liikmestaatuse saavutamisel, mil üks suur eesmärk sai täidetud, kadus ühiskonnal suund ja püüdlus," rääkis Pihl.

Poliitik selgitas, et majanduskasvu lainel kriitika ununes ja populism õitses. Kui aastaid on räägitud struktuurimuutuse vajalikkusest Eesti majanduses, siis tegelikkuses unustati, et seda saab ellu viia vaid kõrgelt haritud, avatud mõtlemisega, tervete ja töökate inimestega.

"Paraku on meie rahvastiku ja sotsiaalarengu näitajad Euroopa riikide võrdlustabelis viimaste hulgas. Eestlaste tervis on nõrk, eluiga lühike, haridustee jätab katki lubamatult palju noori ning lapsi sünnib vaatamata kõrgetele vanemapalga määradele endiselt vähe," ütles Pihl.

"Müüt madalate maksudega justkui paratamatusena kaasnevast heaolust on kokku varisenud. Ideoloogia, mida esindab Reformierakond, on surnud!" kuulutas Pihl.

Erakonna juht lisas, et Eesti peab inimestele pakkuma parimat võimalikku elukeskkonda, et kellelgi ei tuleks pähe minna seda muudest riikidest otsima. Sotsiaaldemokraadid tahavad vabamajanduse asemel demokraatiale ja inimestevahelisele solidaarsusele rajanevat heaoluriiki. Vältimatud muutused ootavad ees tervise-, turva-, töö-, teadus- ja tulupoliitika valdkondi.

Pihl ütles oma kõnes erakonnakaaslastele, et sotsiaaldemokraadid tahavad linnavõimuga susserdavat Keskerakonda troonilt tõugata.

"Pealinnas esitame väljakutse Keskerakonnale. Võitlus Tallinnas ei ole tavapärane kommunaalpoliitiline konkurents. See ei ole ka Pihli ja Savisaare isiklik võitlus, vaid põhimõtteline vastasseis demokraatia käsitluse, aususe ja erinevate valitsemisstiilide vahel," rääkis Pihl.

"Need on väärtused, mille osas me ei tee kompromisse. See on võitlus selle nimel, et tõestada - Tallinna saab ja peab valitsema ausalt. Meie eesmärk on muuta Tallinna juhtimist."

Sotsiaaldemokraatide senine esimees, rahandusminister Ivari Padar teatas, et paneb parteijuhi ameti maha ja näeb oma tulevikku Euroopa Parlamendis, kus just majanduskriisi aegadel on oluline Eesti huve teenida. "Usun, et Eesti asja ei aeta mitte ainult Tallinnas, vaid ka Brüsselis," kommenteeris Padar lahkumist. Tema sõnul kasvab keerulistel aegadel nii Euroopa Liidu kui ka euroraha roll.

Euroopa Parlamenti kandideerijate nimekirja teisel kohal seisab praegune eurosaadik ja lastekaitse liidu president Katrin Saks. Kolmandana kandideerib sotside nimekirjas Marianne Mikko.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:58
Otsi:

Ava täpsem otsing