Dombrovskis: IMFita läheb Läti pankrotti

Sirje Rank 10. märts 2009, 00:00

"Kui me uut väljamakset ei saa, oleme juuniks pankrotis," ütles Dombrovskis agentuurile Bloomberg.

Läti sai läinud aasta lõpul IMFi eestvedamisel 7,5 miljardi euro suuruse abipaketi, mille üks tingimus on, et riigieelarve defitsiit ei tohi ületada 5 protsenti SKPst. Dombrovskis tahab, et IMF lubaks defitsiidil kasvada 7-8 protsendile, et mitte majandust liiga rängalt kahjustada.

Varasemast eesmärgist kinnipidamine on vaevalt enam võimalik, ütles Dombrovskis. "Eelmine kavatsuste protokoll allkirjastati eeldusega, et SKP kahaneb 5 protsenti. Nüüd prognoositakse juba 12protsendilist langust ning olukord võib veel hullemaks minna," ütles Dombrovskis.

Kollaps võib levida kogu regiooni ning nõuda ka Leedu ja Eesti väljaaitamist, ütles Dombrovskis. Läti pankrot annaks löögi ka Rootsile, mille pangad on piirkonda suuri laene andnud, lisas ta.

Läti parlament võib Dombrovskise viiest parteist koosneva valitsuse kinnitada sel nädalal.

Eilne majandusleht Biznes & Baltija kirjutas, et eelarve kärpimisel alaneb meedikute, õpetajate ja riigiteenistujate palk. Ilmselt loobutakse ka eelmise peaministri Ivars Godmanise seatud piirist, et 360 latist madalamaid palku ei kärbita. Dombrovskis plaanib muu hulgas lõpetada Riia lennujaama toetamise ja kärpida riigi teedefondi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:59
Otsi:

Ava täpsem otsing