Pühapäev 11. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Retseptiravimite väljakirjutamise tingimused karmistuvad

10. märts 2009, 07:08

Sotsiaalministeerium valmistab ette
seadusandluse muudatust, mis suurendab tervishoiuteenuste osutajate vastutust.
Üheks ajendiks sellele on hiljutised paljastused ravimite salaärist, mis
haavavad sotsiaalministri sõnul Eesti arstide väärikust.

Tervishoiuamet viib läbi täiendava kontrolli, et tuvastada võimalikke vääralt või liigselt kasutatavate ravimite väljakirjutamist ja väljastamist. Analüüsi esialgsed tulemused valmivad järgmise nädala lõpuks. Nende põhjal teeb Tervishoiuamet Sotsiaalministeeriumile ettepanekud seadusandluse muutmiseks.

Eesti tervishoidu reguleerivad seadused sätestavad tervishoiuteenuse osutamise tingimused. Sealhulgas on kindel kord ka ravimite väljakirjutamisel. Retseptiravimeid tohib välja kirjutada üksnes juhul, kui on järgitud kõiki retseptide väljastamise reegleid, arst on patsiendi seisundi täpselt määratlenud ning veendunud ravimi väljakirjutamise vajalikkuses ja õigsuses.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul haavavad avalikuks tulnud juhtumid Eesti arstide väärikust.

„Olen veendunud, et Eesti arstid ravivad oma patsiente väga hästi. Ma ei soovi, et äärmuslikud üksikjuhtumid, kus kuritarvitati retseptiravimite väljakirjutamist ja rikuti arstieetikat, kahjustaksid Eesti tervishoiu mainet tervikuna,” ütles Pevkur.

Sotsiaalministeerium leiab, et vajalikud on täiendavad muudatused, mis suurendavad tervishoiuteenuste osutajate ja arstide vastutust. Kui seadust ei täideta, siis peavad rikkujad saama asjakohase ja mõjuva karistuse.

Minister rõhutas, et Eesti riik peab tagama parema ravimite väljakirjutamise järelevalve, välistamaks rikkumisi ja karistamaks süsteemi kuritarvitajaid. „Lisaks aitab retseptide väärat väljakirjutamist edaspidi tõhusamalt takistada digiretsepti rakendumine,” lisas Pevkur.

Viimaste aastate jooksul on esile tulnud mitmed psühhotroopsete retseptiravimite ebaseadusliku väljakirjutamise juhtumid. Seadusandluse asjakohase karmistamisega ja tõhusa järelevalve tulemusena on kontrolli alla saadud Subutexi ravimi väljakirjutamine ja väärkasutamine. Alates 2008. aastast on Subutex saadaval ainult haiglaapteekides ja haigla tegevuseks.

Ravimiameti andmetel on Subutexi kasutamine 2008. aastal vähenenud peaaegu kolm korda võrreldes eelnevaga. Ka teiste ravimite väljakirjutamise tingimusi vaadati ümber seoses Schengeni viisaruumiga liitumisega, kuid ilmselt ei olnud muudatused küllaldased.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. March 2009, 07:08
Otsi:

Ava täpsem otsing