Norra naftafond lekib nagu sõel

11. märts 2009, 13:20

Norra riikliku investeerimisfondi varade
väärtus vähenes läinud aastal rekordilise 633 miljardi Norra krooni võrra (1,1
triljonit Eesti krooni), pühkides minema kogu kasvu fondi käivitamisest 12
aastat tagasi.

Fondi investeeringud vähenesid 2008. aastal rahvusvahelistes valuutades mõõdetuna 23,3%, teatas täna Norra keskpank. Aktsiatelt kaotas fond mullu 40,7% ja võlakirjadelt 0,52%, vahendas agentuur Bloomberg.

„Finantskriis on andnud tugeva hoobi meie investeeringutele välismaiste firmade aktsiatesse ja võlakirjadesse,“ teatas Norra keskpanga juht Svein Gjedrem tänases avalduses. „Pärast mitut head aastat paiskas läinud aasta meid tagasi sinna, kust alustasime.“

Norra, mis on naftat ja gaasi eksportivate riikide seas maailmas vastavalt viiendal ja kolmandal kohal, asutas fondi oma nafta- ja gaasirikkuste majandamiseks. 1996. aastast on Norra fondi paigutanud 2,14 triljonit Norra krooni. Fond investeerib oma vahendid peamiselt välismaale.

Läinud aastal paigutas Norra fondi rekordilised 384 miljardit Norra krooni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. March 2009, 13:28
Otsi:

Ava täpsem otsing