Tallink, Arco Vara ja Nokia

Tõnis Oja 12. märts 2009, 00:00

Üle hulga aja toimus eile Tallinna börsil äge kauplemine. Tallinki aktsiaga sooritati üle saja ning Arco Vara aktsiatega 86 tehingut.

Investeerimisfoorumites käib juba mitu nädalat arutelu, et Tallinki aktsia võiks peagi tõusma hakata. Laevanduskontserni eelmise kvartali (lõppes veebruaris) veostatistika oli üsna hea, eelmise finantsaastal (lõppes 31. augustil) suurimat peavalu tekitanud kõrge laenuintress ning kütuse hind on kahanenud eelmise aastaga võrreldes väga järsult. Seega peaksid kvartalitulemused tulema head, ütleb aktiivsemalt sõna võtnud investorite loogika.

Kuna üldine meeleolu nii globaalsetel aktsiaturgudel kui ka Eestis on olnud üsna negatiivsed, siis ei söandanud investorid eriti aktiivselt Tallinki aktsiaid siiski soetada.

Sel nädalal on Tallinki aktsia hind nagu paisu tagant välja saanud. Eile kallines väärtpaber päevasiseselt 15 protsenti, kauplemispäeva lõpuks jäi hinnatõusuks 11,11 protsenti ja sulgemishinnaks 4,69 krooni.

Tuleks aga siiski juhtida tähelepanu asjaolule, et ehkki reisijateveo kvartalistatistika oli Tallinkil üsna hea (kasv 14%), siis veebruaris reisijate arv kahanes ühe protsendi võrra. Soome-Rootsi liinidel kasvas veebruaris reisijate arv ühe protsendi võrra ning Eesti-Soome liinidel kahanes kolme protsendi võrra. Kaubavedu aga kukkus kolmandas kvartalis 29 protsenti.

Üle kolme miljoni käibega sai maha ka Arco Vara aktsia, mis päevasiseselt kukkus tänu ühele suurtehingule, kus omanikku vahetas 2,5 miljonit aktsiat, 25 protsenti. Tehing sooritati hinnaga 94 senti aktsia.

Tõenäoliselt on tegemist pretsedendiga Tallinna börsi ajaloos, mil ettevõtte aktsia väärus langeb alla ühe krooni. Päeva lõpuks suutis Arco aktsia kukkumise tasa teha ning lõpetas teisipäevasel sulgemishinnal ehk 1,25 kroonil.

Nokia. Nokia aktsial oli eile juba teine rallipäev. Teisipäevasele 7,6protsendilisele tõusule lisandus eile 6,3 protsenti. Nokia teatas eile kolmest uuest mudelist. Päev varem olid Soome analüütikud avaldanud Kauppalehtis hämmeldust mobiiltelefonide tootja aktsia liigmadala hinna kohta. Sel nädalal on Nokia aktsia kallinenud juba 17 protsenti.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:59
Otsi:

Ava täpsem otsing