Berg: prognoosid on osutunud valeks

Sirje Rank 13. märts 2009, 00:00

Intervjuu Swedbank Balti uue juhi Håkan Bergiga.

IMF ütleb oma hinnangus Eesti finantssüsteemi stabiilsusele, et Balti riikide majanduskriis alles hakkab Rootsi panku mõjutama. Kui hulluks võivad asjad minna?

Kui ma oskaks öelda! Balti riikide majanduses tekkinud tasakaalutuse probleemid on sarnased Rootsi 1990. aastate alguse kriisile, kuid praegu on lisaks veel ülemaailmne kriis. Kõik sõltub sellest, kuidas maailmamajandus areneb. Prognoose on raske teha - kõik senised prognoosid on osutunud valeks.

Kui hästi on Swedbank halbadeks aegadeks Balti riikides valmis?

Kõige tähtsam on panga klientidega koos halvad ajad üle elada. Tahan keskenduda kriisist tulevatele väljakutsetele ning panga strateegilisele positsioonile ajaks, mil majandus jälle tõusule pöörab. Kolmandaks tahan rõhutada, et Swedbank on rahvusvaheline firma ja Erkki (Raasuke - toim) Stockholmi minek ja minu tulek Balti riikidesse on osa panga rahvusvahelise aspekti arendamisest, kontserni ressursi paremast ärakasutamisest.

Mida plaanite teha kinnisvaralaenude suure osakaaluga?

Oleme siin regioonis suur pank, kümme aastat oleme nautinud kiiret kasvu, nüüd tuleb ka langusest läbi tulla. Ükskõik, kas tegemist on kinnisvaralaenude või muude laenudega - mida varem kliendid probleemidest teada annavad, seda paremad võimalused on lahenduste leidmiseks.

Milline kogemus Rootsi kriisist Balti riikides ära kulub?

Igasugune kogemus on kasuks, kuid teisalt ei saa täiesti sellele tugineda, kuna ükski olukord pole täpselt sama mis eelmine. Tahame olla pikaajaline tegija juhtivas positsioonis.

Kas Eestis on nagu Rootsiski plaan probleemsed varad n-ö halba panka panna?

Vara öelda, analüüsime alles. Püüame probleemid võimalusel lahendada, vara sundvõõrandamine on kõige viimane asi.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:59
Otsi:

Ava täpsem otsing