Aiandusäri õitseb ka kriisiaegadel

Viktoria Lummo 17. märts 2009, 00:00

"Julgeme arvata, et sellised hobivaldkonnad, nagu aiandus ja lemmikloomad ei ole nii palju sõltuvad üldisest majanduslangusest," ütles aianduskeskuse Hortes juhatuse liige Kristiina Kullo.

"Arvame, et inimesed eelistavad just enam reisimise asemel veeta oma vaba aega kodus ja aias," lisas ta. Kullo hinnangul on siiski ka aianduskeskuse külastaja ostukorv veidi muutunud ja keskmine ost pisut väiksemaks jäänud.

"Kindlasti on kinnisvaraturu langus osaliselt meid mõjutanud, näiteks kahanes juba eelmisel kevadel muruseemne ja elupuude müük," rääkis Kullo ja mainis, et kuna ollakse orienteeritud jaeklientidele, siis haljastajate turu kukkumine ei mõjuta kuigi palju firma käekäiku. "Praegused märgid näitavad, et kevad tuleb väga töine, kuid aasta lõppu on samas raske ennustada," lisas ta.

Kullo kinnitas, et eelmise aasta Hortese käibe kasvu põhjusi on mitu. "Laiendasime eelmisel aastal oluliselt kaubavalikut," märkis Kullo.

Raske aeg mõjutab inimeste väärtushinnanguid, rohkem otsitakse emotsionaalset tuge, mida pakub ka aiandus, ütles aianduskeskuse Ceres juhatuse esimees Andres Suitso.

Tema hinnangul ei lähe üldine majandusolukord päris mööda ka aiandusest, aga kindlasti ei ole õige aiandust võrrelda n-ö hullemate valdkondadega nagu ehitus.

"Viimase 2-3 kuu käive on jäänud veidi alla varasema aasta tasemetele, aga sellest ei saa veel midagi kindlat järeldada, kuna aianduses ongi need kuud alati ühed kõige vaiksemad," märkis Suitso ja lisas, et nagu sageli muudeski valdkondades, on aiandus samuti üsna lai mõiste - mõnevõrra erinevalt käituvad nii hulgimüük, jaekaubandus, teenused (haljastus) kui ka tootmine.

"Samas nüüd on juba päris tegusaks läinud ja otseselt mingeid surutise märke küll ei tähelda," lisas juhatuse esimees.

Suitso sõnul tegevust koomale ei plaanita esialgu tõmmata, koondatud on ainult üks inimene 40st ja seda juba oktoobris. Juhatuse esimehe arvaste vajatakse hädasti kõiki töökäsi ja uuesti vaadatakse olukord üle juulis, kui hooaja tipp saab mööda.

"Aiandusvaldkonna ettevõtete tulemusi mõjutab lisaks üldisele majanduslikule olukorrale palju ka kevadine ilm," ütles OÜ Hansaplant juhataja Indrek Naudi.

Naudi on uue aasta esimeste kuude tulemustega rahul. "Võrreldes möödunud aasta sama perioodiga, on müügimaht kasvanud 15%," märkis Naudi. Tema hinnangul on praegu algavat hooaega keeruline prognoosida.

Naudi sõnul mõjutab firma käekäiku ka olukord kinnisvara- ning ehitussektoris. "Tõenäoliselt mõned haljastusprojektid peatatakse," arvas Hansaplanti juhataja ja lisas, et teisalt on palju elamuehitust toimunud lagedatel põldudel. "Julgen arvata, et majad või korterelamud keset põldu ilma kõrg - ja madalhaljastuseta ei tee pikemas plaanis inimesi õnnelikuks," ütles Naudi ja lisas, et haljastuseni jõutakse varem või hiljem.

"Hansaplant on turul olnud 11 aastat ja selle aja jooksul oleme tundnud igal talvel väikest aianduslikku majanduskriisi," kommenteeris juhataja praegust olukorda. "Iga-aastane hooaja algus on olnud sama keeruline kui nüüd. Oleme karastatud nn majanduslikuks talveperioodiks, nagu selleks aastaks prognoositud," märkis ta. Naudi kinnitas, et Hansaplant ei plaani äritegevust koomale tõmmata, seetõttu inimeste koondamine kõne all ei ole.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:59
Otsi:

Ava täpsem otsing