Pangajuhid pokkerilauas

Romet Kreek 18. märts 2009, 00:00

On olemas tore seltskondlik mäng nagu pokker. Viimasel ajal suurepärase aasta alguse üle hõisanud pangajuhte võib vaadelda sarnases kontekstis.

Pokkerimängus on oluline oskus bluffida. Kui USA suurpankade juhid rääkisid kasumlikkusest ja heast aasta algusest, pidasin ma seda ekslikult blufiks. Seni on pankade juhtide sõnu pidanud äärmiselt tugevalt kahtluse alla seadma.

Võtsin liiga kergelt pangajuhtide suurepärast uudist - aasta on alanud hästi ja kasumlikult. Makronäitajad ja uudised vihjasid, et see jutt ei tohiks tegelikkusele vastata. Edasine meenutab pokkerimängu, kus eeldad, et teised blufivad, kuna neil ilmselt tugevat kätt ei ole. Ainult sellega sai alt mindud, et ei arvanud, et pankurid teavad kaartide mängijatele väljajagamise järel järgnevaid kaarte, mis sellest pakist võetakse.

Ehk kui pangajuhid rääkisid kasumlikkusest ja juurde käidi vaid tulunumber, näis see kentsakas. Tähelepanuta jäi see, et mahakandmisi, mis seni on kasumitest massiivsed kahjumid teinud, ei pruugi enam tulla. Mitte seetõttu, et ei leiaks kraami, mis ei vasta turuhinnale. USAs arutatakse raamatupidamise arvestuse muutusi, mille põhjal ei peaks pangad enam turuhinnas varasid näitama. See muidugi ei muuda hapusid varasid isegi veerandi sendi võrra paremaks, kuid selle arvelt ei tule kohe omakapitali vähendada ning see vähendab pankade muret täiendava omakapitali kaasamiseks. Probleemid käivad läbi kasumiaruande siis, kui väärtpaberid hapuks lähevad. Pangad võidaksid lisaaega. Pangajuhid muidugi ise jätsid kasumlikkusest rääkides selle vähetähtsa detaili, et kasumlikkus võib täielikult sõltuda vaid võimalikust raamatupidamispõhimõtete muutusest, mainimata.

Juhul, kui pangad saavad probleeme edasi lükata, võib see kriisi pikemaks venitada, kuid annab pankadele hingamisruumi. Kui raamatupidamisstandardi muutus jõustuks, on oht, et kordame Jaapani probleeme, kus pankadelt võeti initsiatiiv bilanssi puhastada. Kui pangad teavad, et üksteisel on viletsaid varasid, mida enam turuhinnas kajastama ei pea - kas see paneb rahaturu toimima?

Aktsiatele ongi võimalik raamatupidamislik ilulõige kaunis positiivne.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing