Vitsur: majanduse probleemides süüdi looja

18. märts 2009, 11:06

Majanduse probleemide lahendamine ei peitu
vaid majandusega tegelemises, seda on varem püütud teha, kuid see ei ole
toiminud, ütles Tallinna Konverentside ja Eesti Pangaliidu ühisel
Rahandusseminaril majandusteadlane Heido Vitsur.

„Majanduse ja rahanduse probleem ei ole ainult majandprobleem, vaid ühiskonna probleem,“ rääkis Vitsur ning lisas, et neid ainult majandusega tegeledes ei ravi.

„Viimased 20 aastat käsitlesime majandust ainult majandusena, kuid asi ei lõppenud hästi. Midagi inimeste käitumises jäeti arvestamata ja juhtus see, midagi keegi ei oodanud,“ rääkis ta minevikus tehtust.

Ta nentis, et inimene on ebatäiuslik just nagu joodik, kes ühest kraavist teise vänderdab. Majanduse probleemides pole süüdi ei riikide valitsused ega keegi muu peale looja, kes inimese puuduliku ja vastuolulisena lõi, selgitas Vitsur.

Ta rõhutas, et selleks, et teada, mida tulevikus teisiti teha, tuleb kiretult minevikku ja seal tehtut analüüsida. „Mitte selleks, et süüdlasi otsida vaid selleks, et saada aru, mida saaks teisiti teha,“ lisas ta.

„Räägitakse, et Eesti eksport ja kaubandus on suur. Väikeriigi majandus ongi avatum sellepärast, et väike riik on alati mingi funktsiooni täitja, piirkondlikus või rahvusvahelises käitumises,“ läks Vitsur üle teisele teemale ning lisas, et võrreldes 2007. aastaga on ekspordist tulenev nn värske raha sisse tulemine väike. „Meie netoeksport ei ole suur. Meil on eksporti vähe, nii teenuste kui muus osas“.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. March 2009, 11:23
Otsi:

Ava täpsem otsing