Norra kroon võib olla uus turvavaluuta

19. märts 2009, 19:27

Pärast seda kui Šveitsi keskpank sekkus
valuutaturgudele selleks, et lasta frangil nõrgeneda, kadus ära veel üks
turvavaluuta, kuhu investorid saaksid raha paigutada finantskriisi ajal.

Küsitavaks on muutunud ka viimase aja kahe suure valuuta, USA dollari ning Jaapani jeeni turvalisus, mis on viimastel kuudel selles staatuses olnud, kirjutab ajaleht Financial Times.

„Dollarit on selgelt toetanud turvavaluuta staatus praeguses kriisis,“ lausus majanduslehele Bank of New York Mellon valuutaturgude peastrateeg Simon Derrick. Kuid USA valitsuse kulutamine, rahvusvahelise kapitali puudumine võib pikemas perspektiivis muuta selle staatuse küsitavaks.

Üheks valuutaks, kuhu kaitset otsivad investorid pöörduvad võib olla Norra kroon. „Tõenäoliselt on tegemist parima valuutaga maailmas,“ kinnitas ajalehele suurpanga HSBC välivaluutade strateegiaüksuse juht David Bloom.

Esialgu võib see tunduda üllatuslik, sest alles detsembris kukkus kroon euro suhtes ajaloo madalaimale tasemele. Kuna nafta hind on nüüd stabiliseerunud, on ka naftatootjate valuuta taas tugevnenud. Tegemist on ühese vähestest valuutadest, mis sel aastal on USA dollari suhtes tugevnenud. Dollari suhtes on tõus olnud kolm ning euro suhtes koguni 11 protsenti.

Analüütikute sõnul on maailma kümne enamkaubeldava valuuta hulgast Norra kroon kõige paremate hulgas. Riigi majandus kasvas neljandas kvartalis 1,3 protsenti ning suuremat sorti kukkumist sealsele majandusele ei ennustata. Riigil on ka suur jooksevkonto ülejääk.

Samas on ka skeptikuid öeldes, et tegemist on vähim kehvima võistluse liidriga ning liiga entusiastlik ei maksa selle valuuta suhtes olla.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. March 2009, 10:15
Otsi:

Ava täpsem otsing