Nahkhiir tahtis kosmosesse

20. märts 2009, 13:07

Pühapäeval startinud kosmosesüstikul
Discovery asus ka üks plaaniväline reisija – kütusepaagi külge klammerdunud
nahkhiir.

NASA lootis, et nahkhiir lendab enne süstiku õhkutõusu minema, kuid stardi ajal tehtud fotod näitavad,Süstiku välise roostekarva kütusepaagi külge klammerdunud nahkhiir.Süstiku välise roostekarva kütusepaagi külge klammerdunud nahkhiir. et nahkhiir oli tõepoolest otsustanud kosmosesse kaasa lennata, kirjutas LiveScience.

„Infrapunapildid näitavad, et ta oli elus, mitte külmunud, nagu paljud arvasid. Õhkutõusu ajal tehtud pildid näitasid, et ta hoidis süstikust kinni ka õhkutõusu ajal, siis kaotasime ta silmist,“ kinnitasid NASA ametnikud.

NASA ametnike hinnangul on nahkhiire tulevikuväljavaated sünged. „Piltide ja videote alusel arvasid teadlased, et nahkhiirel oli vasak tiib ilmselt murdunud ning vigastatud olid ka parem õlg või ranne,“ ütlesid NASA ametnikud. „Ilmselt hukkus loom kiiresti, kui Discovery orbiidile lähenes.“

Kuna Kennedy kosmosekeskus asub Florida looduskaitsealal, on NASA stardiplatvormid varustatud erinevate vahenditega, muuhulgas ohusignaalidega, mis peaksid loomi eemal hoidma. Lisaks kontrollitakse radaritega, et linnuparved süstiku õhkutõusule ette ei jääks. Discovery nahkhiirt tõrjemehhanismid aga ei heidutanud.

Nahkhiir istus välise kütusepaagi peal. NASA hinnangul oli paagi pinnatemperatuur selles kohas umbes 15-20 kraadi, kuigi kanister oli täidetud ülikülma vedela vesiniku ja vedela hapnikuga.

Vahetult enne Discovery õhkutõusu uuris NASA töörühm, kas loomake võib süstiku õhkutõusu kuidagi ohustada. Lõpuks otsustati, et nahkhiire kaasatulek mingit lisaohtu ei tekita.

Nahkhiired on ka varem üritanud kosmost vallutada. Ka 1996. aastal startinud süstiku Endeavor kütusepaagi külge oli klammerdunud üks nahkhiir, kuid tookord oli tegemist ettevaatlikuma loomaga – ta lendas veidi enne starti siiski minema.

Huvitava kokkusattumusena reisis ka tookord kosmosesse jaapani astronaut Koichi Wakata, kes on pühapäeval startinud Discovery pardal. Jaapanlase plaanidest rahvusvahelises kosmosejaamas on Novaator kirjutanud siin.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. April 2009, 12:05
Otsi:

Ava täpsem otsing