Reede 21. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Läti võib sattuda USA offshore`ide musta nimekirja

23. märts 2009, 11:05

USA Kongressis jätkub seaduseelnõu
edutamine, milles tahetakse lisada offshore`ide musta nimekirja ka Läti,
kirjutas bb.lv.

Arutlusel oleva seaduseelnõu vastuvõtmise korral lisatakse Läti offshore`ide musta nimekirja ja sellega kaasneb rida negatiivseid tagajärgi.

Esimest korda oli seaduseelnõu USA kongressile ette antud juba kaks aastat tagasi. Selle üheks initsiaatoriks oli siis senaatori ametis olnud Barack Obama. Tol ajal seostas Läti välisministeerium seaduseelnõud tulevase presidendikampaaniaga ja kinnitas, et kõik saab korda.

Märtsi alguses esitlesid üks eelnõu kaasautoritest mõjukas demokraadist senaator Carl Levin ja tema parteikaaslane kongresmen Lloyd Doggett kolleegidele parandatud versiooni Stop Tax Haven Abuse Act-st. Selles nimekirjas on kohad, mida ameeriklased kasutavad kõige enam maksuameti eest tulude varjamiseks. Selles nimekirjas on Bahama, Kaimani saarte ja Costa Rica kõrval leidnud endale koha ka Läti.

Läti poolt tööd justkui tehakse, kuid nähtavaid tulemusi ei ole see töö endaga kaasa toonud. Olukorra lahendamisele ei mõju positiivselt ka Lätis USA saadiku puudumine: eelmine saadik lõpetas oma töö jaanuaris ja uut pole veel ametisse pandud.

Eelnõu jõustumine võib Lätile tekitada lisaks moraalsele kahjule ka finantsilise kahju. Nimekirja arvamisel kaasneb sellega ka rida tõsiseid sanktsioone. Üks rakendatavatest meetmetest on rahaliste ülekannete osas lisajärelvalve teostamine. Selle tulemusena võidakse blokeerida ükskõik missugused ülekanded, mis tunduvad kahtlased ja võidakse trahvida nende ülekannete teostajad. Faktiliselt võivad olla peatatud kõik USA arvetelt dollarites Lätiga arveldamised.

Veel üheks löögiks võib olla ka USA musta nimekirja sattunud riikides väljaantud pangakaartide mittetunnistamine. USAs ei saaks sellisel juhul võtta välja raha Läti arveldusarvelt ja maksta Lätis välja antud krediitkaartidega.

"Esimene negatiivne aspekt- on psühholoogiline, sest Läti jälle figureerib mingis mustas nimekirjas ja see on ebameeldiv igal juhul," rääkis Deloitte Läti esinduse partner Igor Rodin. "Teine on poliitiline aspekt: mitte just kuigi tihti lisab USA oma liitlasi taolistesse listidesse."

"Praktilistest aspektidest võib järeldusi teha analoogia põhjal: Lätil on samuti oma offshore`ide nimekiri, mis ei erine USA omast kuigi palju. Kompaniid, mis on sisse kirjutatud nendesse kohtadesse, loetakse vaikimisi seotuks rahapesuga. Tehinguid nende ettevõtetega tehakse ettevaatlikult. Nendega püütakse kokkupuuteid vältida. Offshore`ide nimekirja sattumisel väheneb konkurentsivõime. Valitsus peab tegema kõik, et Läti ei satuks sellesse nimekirja," arvas Igor Rodin.

Ükskord suutsime selle peatada, sellepärast ma ei suuda aru saada, kuidas see on võimalik, et nüüd see eelnõu taastati, rääkis endine välisminister Artis Pabriks. "Kõike, mida suutsime teha diplomaatiliste kanalite kaudu, me tegime".

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. March 2009, 11:03
Otsi:

Ava täpsem otsing