Arvamus: Ettemaksule on alternatiive

24. märts 2009, 07:40

Ettevõtted tunnevad üha enam huvi, kuidas
pääseda kauba tellimisel ettemaksete tegemisest ja maandada kauba eest
ettemaksmisega tekkivaid riske. Ettemakse tegemisel on riskid olnud suured kogu
aeg, kuid jahtuva majanduse tingimustes on ohud kasvanud.

Mida peaks tegema ettevõte näiteks toorme ostmisel Hiinast, kui oluline on just in time laopidamine ja toorme kõrge kvaliteet? Ettevõttele tundub ettemakse tegemine riskantne, isegi kui vaba raha olemas on.

Üks võimalus on maandada riske, avades rahalise kattega akreditiiv Hiina partneri kasuks. Akreditiivi kasutades saab kindlaks määrata kaupade tarneajad ja nõuda vajalikuks osutuvate kaubadokumentide (nt toorme koguse, kvaliteedi, kindlustatuse jne kohta) esitamist.

Tarnete hilinemisel, nõutud kaubadokumentide mitteesitamisel või kui need ei vasta akreditiivile, ei teki akreditiivi avanud pangal maksekohustust. Akreditiivi saab kasutada ka rahavoogude juhtimisel ja ettevõttele finantsvõimenduse andmisel.

Tagatise olemasolul saab akreditiivi avada ka rahalise katteta. Siis tuleks toormemüüjaga kokku leppida võimalikult pikk maksetähtaeg, kuna müüjale tagab makse akreditiivi avanud pank korras dokumentide esitamisel.

Kui akreditiiv ei sobi ja ettevõte otsustab teha ettemakse, peaks kindlasti paluma müüjal oma pangal väljastada ostja kasuks ettemakse tagastamise garantii. Tähelepanelik peab olema ka panga riski hindamisel ja garantiikirja teatamiskanali valikul. SWIFT-süsteemi kaudu edastatute autentsust on kontrollinud Eesti ettevõtte kodupank. Ühe võimalusena võiks kaaluda müüja kasuks antud maksegarantiid. Arveldamine toimub ostja ja müüja vahel ja nõue esitatakse ostja vastu alles võlgnevuse tekkimisel. Muud tingimused on kasulik sätestada lepinguga.

Kohese maksega dokumentaalne inkasso maandab riski, et kaupa ei ole võimalik meretransporti kasutades saada kätte enne selle eest tasumist. Samas võtab müüja riski kanda kauba tagasitransportimise või uue ostja leidmise kulud. Ostjal pole ühtki siduvat kohustust ja ta võib lihtsalt kauba kohalejõudmisel sellest loobuda.

Kasulik veebisait on www.thebenche.com (rahvusvahelises kaubanduses tegutsejaile), kust saab hankida ja jagada teavet ning kogemusi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. March 2009, 07:41
Otsi:

Ava täpsem otsing