Laupäev 25. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Üle 60 päeva viivises laene 9,8 miljardit

24. märts 2009, 13:35

Üle 60 päeva viivises olevate laenude
osakaal Eesti pankade laenuportfellist kasvas veebruaris 8,6lt miljardilt 9,8
miljardi kroonini ja moodustas 4,1 protsenti pankade laenuportfellist.

Veel eelmise aasta lõpus oli see number 2,9 protsenti. Detsembris prognoosis Eesti Pank, et viivislaenude osakaal pankade laenuportfellis jääb sel aastal 4–5% tasemele ja hakkab seejärel langema.

„Eraisikute puhul uusi viivises olevaid laenusid ei lisandunud, küll aga jäid juba olemasolevad viivises olevad laenud jätkuvalt tagasi maksmata,“ nentis Eesti Panga finantsvahenduse osakonna juhataja Jaak Tõrs.

Ettevõtete puhul suurenes eelkõige ehitus- ning kinnisvarasektori enam kui 60 päeva viivises olevate laenude maht ning osakaal laenuportfellist. Kokku oli enam kui 60 päeva viivises olevaid laene 4,7 protsenti ettevõtetele väljastatud laenude portfellist.

Kui üle 60 päeva viivises olevate laenude kasv on suhteliselt tagasihoidlik, on hüppeliselt tõusnud aga nende laenude hulk, mille maksmisega on hiljaks jäädud kuni 30 päeva. Kui jaanuari lõpu seisuga tähistas seda summat number 11,4 miljardit, on veebruaris sellel kohal number 15,1 miljardit krooni.

Pankade laenu- ja liisingportfelli maht vähenes veebruaris 0,4 protsendi ehk 1,1 miljardi krooni võrra, mis praegust majandusolukorda arvestades on Eesti Panga hinnangul võrdlemisi mõõdukas vähenemine.

Portfelli koondmahuks oli veebruaris 266 miljardit krooni. Laenu- ja liisingportfelli mahu kokkutõmbumine puudutas ühtlaselt nii ettevõtteid kui ka eraisikuid. „Ettevõtete praegust laenuvajadust mõjutab eelkõige tagasihoidlikum majandusaktiivsus. Eraisikute laenukäitumist mõjutab ebakindlus tuleviku suhtes, mistõttu tarbimisotsused lükatakse edasi ning pigem säästetaks,“ ütles Tõrs lisades, et seda väljendab ilmekalt ka veebruarikuine tarbimislaenude mahu muutus, mis vähenes 443 miljoni kooni ehk 1,5 protsendi võrra. Autoliisingu maht vähenes sealjuures 103 miljonit krooni.

Eraisikute hoiuste maht veebruaris suurenes, ettevõtete oma aga vähenes. Ettevõtete ja eraisikute hoiuste aastakasv oli veebruaris 0,5 protsenti, hoiuste kogumahuks kujunes 104,8 miljardit krooni. Eraisikute hoiuste maht suurenes 942 miljoni krooni ehk 1,7 protsendi võrra. Ettevõtete hoiuste maht seevastu aga vähenes 497 miljoni krooni ehk 1 protsendi võrra.

Tulenevalt laenuportfelli vähenemisest suurenes pankade keskmine kapitali adekvaatsus jaanuari 19,5 protsendilt 19,8 protsendini veebruaris. „Pangad on viimaste aastate jooksul kogunud piisavalt suured kapitalipuhvrid, et saada hakkama ka perioodil, mil laenukahjumid võivad oluliselt suureneda,“ lisas Tõrs.

Rahvusvahelise rahaturu intressimäärade alanemine toob jätkuvalt leevendust varasematele laenuvõtjatele. Veebruaris väljastatud uute eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude intressimäär langes baasintressi languse tõttu vastavalt 4,6 ja 4,8 protsendini. Tõrs märkis, et panga poolt küsitavad laenude riskimarginaalid on võrreldes aastataguste näitajatega kõrgemad, kuid on veebruaris stabiliseerunud. „Antud asjaolu viitab laenuturu olukorra mõningasele selginemisele,“ ütles Tõrs.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. March 2009, 14:15
Otsi:

Ava täpsem otsing