Kaunid puhkpillihelid päikeselisest Hispaaniast

Kersti Inno 27. märts 2009, 00:00

Ansamblis mängib viis esmaklassilist muusikut, kellele pillimäng on muusikalise mõtlemise ja emotsioonide väljendusvahend ning samas ka tehniliste võimete proovilepanek. Nende esmakohtumine toimus Hispaania Noorte Sümfooniaorkestris, praegu tegutseb ansambel põhiliselt Palma de Mallorcal, kuid kontserte antakse regulaarselt nii Hispaanias kui ka Euroopa linnades.

Koosseis on esinenud mitmesugustel tele- ja raadioüritustel ning neid on saatnud edu nii rahvuslikel kui ka rahvusvahelistel konkurssidel. Individuaalselt on neile omistatud riiklikke preemiaid.

Brasskvinteti liikmed on pühendunud ka õpetamisele nii muusikakoolides kui ka ülikoolides. Ka Tallinnas annavad kvinteti liikmed Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias meistrikursuseid nii soolo- kui ka ansamblimängijatele.

5deBrassi liikmed tunnevad hispaania muusika sisemist poolt suurepäraselt.

Tenerifel sündinuna on kvinteti trompetist Adan Delgado Illada noorena mänginud mitmetes mariachi-bändides. Alates 2004. aastast on ta Baleaari Saarte Sümfooniaorkestri esimene trompet ning Baleaari Saarte Muusikaakadeemia õppejõud.

Andekad ja tunnustatud muusikud on ka ülejäänud kvinteti liikmed. Palma de Mallorca Profesional Bandi liige Bernat Xavier Xamena Vidal mängib samuti trompetit, tema vend Joan Ramon Xamena Vidal aga metsasarve, kuid tegeleb aktiivselt ka dirigeerimisega.

Tema ja tromboonimängija Josep Maria Borr?s Sbert on Mallorcal sündinud. Tuubamängija Tobias Isern Estrela õpetab Baleaari Saarte Muusikaakadeemias ja mängib Baleaaride Sümfooniaorkestris.

Kvinteti liikmed on esinenud näiteks selliste dirigentidega käe all nagu Lutz Köller, Paavo Järvi, Lorin Maazel, Kurt Masur, Zubin Mehta.

Mustpeade maja Valges saalis esitatakse kava "See ei ole tavaline kontsert…", mille esimeses pooles esitatakse teoseid sellistelt lõunamaistelt heliloojatelt nagu Emilio Cebrian Ruiz, Paquito D'Rivera ja Patrice Foudon.

Teises pooles saab kuulata filmimuusikat videolisadega filmidest: Superman, Shark, Dancing with Wolves, Star Wars, The Sound of Music, The Pink Panther, The Mask of Zorro.

Tallinna Jaani kirikus esitatakse kava "Metales en la Iglesia", mille esimeses pooles kõlab klassikaline muusika sellistelt heliloojatelt nagu Bach, Barber, Händel ja Mozart, teises pooles on kavas aga džässilik muusika. Harukordne võimalus tutvuda vaskpillikammermuusikaga kogu selle rikkuses, ja mis peamine - suurepärases esituses!

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:00
Otsi:

Ava täpsem otsing