Tulise tee joomine tekitab söögitoruvähki

27. märts 2009, 14:02

Iraani teadlased jõudsid järeldusele, et
kuuma tee joomine on tervisele kahjulik. Probleem ei seisne mitte üksnes
kõrvetatud keeles. Korduv kuuma veega kõrvetamine võib soodustada väga ohtliku
söögitoruvähi teket.

Ka varem on viidud läbi uuringuid, mis näitavad tubaka, alkoholi ja väga kuumade jookide söögitoruvähi teket soodustavat mõju. Iraani teadlased leidsid, et kui tee temperatuur on joomise ajal üle 70 °C, suurendab see söögitoruvähi tekke riski tervelt kaheksa korda, võrreldes 65-kraadise tee joomisega.

Professor Reza Malekzadeh Teherani meditsiiniülikoolist uuris koos kolleegidega Põhja-Iraanis elava 300 söögitoruvähki põdeva inimese ja 571 terve inimese teejoomis-harjumusi.

Põhja-Iraanis asuv Golestani provints on omapärane piirkond selle poolest, et seal esineb söögitoruvähki sagedamini kui kusagil mujal maailmas. Samas ei paista see piirkond silma kõrge suitsetajate ja alkohoolikute osatähtsuse poolest. Küll aga jõid kõik uuritud inimesed musta teed, keskmiselt tarbis üks inimene liitri teed päevas.

Teadlased leidsid, et vähki haigestusid eelkõige need, kes hakkasid teed jooma vähem kui kaks minutit pärast keeva vee kruusi valamist. Need, kes viitsisid oodata neli minutit, haigestusid vähki viis korda harvem.

Briti teadlased on teinud kindlaks, et keskmiselt eelistavad inimesed umbes 60-kraadist teed. Kuidas kuum vesi vähki esile kutsub, pole teadlastele päris selge, kuid tõenäoliselt on põhjuseks regulaarsed kudede vigastused, mis tulenevad liiga kuuma veega kõrvetamisest.

Söögitoruvähk tapab igal aastal üle poole miljoni inimese üle maailma. Enamik haigestunuist elab Aasias, Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas. Söögitoruvähk on väga ohtlik haigus, sest vastava diagnoosiga inimestest jääb ellu kõigest viiendik.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. June 2009, 19:32
Otsi:

Ava täpsem otsing