Voolav veri annab energiat mobiilile ja iPodile

27. märts 2009, 12:52

Energia, mis tekib vere voolamisest, keha
liikumisest ja kergest tuulehoost, saab tulevikus muuta elektriks, et laadida
meediapleiereid, mobiiltelefone ja teisi pisemaid elektriseadmeid.

Teadlased andsid teada, et suudavad elektrienergiaks muuta madala sagedusega vibratsioone, näiteks keha liigutusi, südamelööke või tuule puhumist, kasutades elektrit juhtivaid tsinkoksiidist nanotraate. Nanotraadid on piesoelektrilised – nad toodavad mehhaanilise rõhu all elektrivoolu, kirjutas LiveScience.

Inimese liikumisest on üritatud energiat koguda ka varem – näiteks matkaja seljakotti paigutatud generaatoriga, mis saab energiat inimese põlve külge kinnitatud seadmest. Sellised seadmed on aga küllalt suured ja kohmakad. Nanoseadmed seevastu on imepisikesed. Uus tehnoloogia kasutab traate, mis on 25 korda väiksema diameetriga inimese juuksekarvast.

"See uurimus võib oluliselt mõjutada kaitsetööstust, keskkonnauuringuid, meditsiiniteadust ning personaalsete elektriseadmete tootmist,“ ütles uurimust juhtinud Georgia tehnoloogiainstituudi teadlane Zhong Lin Wang.

Wangi töörühm teatas esimeste nanogeneraatorite leiutamisest 2006. aastal. Uute seadmete rakendusvõimalused on teadlaste sõnul esialgsetest juba tunduvalt laiemad.

Nanotraadid saab lisada metallile, keraamikale, polümeeridele ja riietele. „Selle tehnoloogia abil saab elektrit toota igas olukorras, kus esineb mingisugunegi liikumine,“ ütles Wang. Teadlased ei oska veel öelda, millal seade turule jõuda võiks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. June 2009, 19:32
Otsi:

Ava täpsem otsing