Teisipäev 6. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

USA majanduses varakevade märgid

28. märts 2009, 15:52

Aprillis saab USA majanduse praegusest
langusest pikim langus läinud sajandi kolmekümnendate aastate suurest
depressioonist, kuid juba on majanduses ka ettevaatlikke positiivseid märke,
kirjutab Wall Street Journal.

Aprillis on 2007. a detsembris alanud majanduslangus kestnud 17 kuud ning enamus majanduseksperte ei julge enne sügist pööret ennustada. Lõppev nädal tõi aga USA majandusest mitu õrna lootust süstivat uudist.

Veebruaris kasvas nii tarbimine kui tarbijausaldus ning eluasemeturg paistab samuti vabast langusest stabiliseeruvat. Reedel USA presidendi Barack Obamaga kohtunud Bank of America tegevjuht Ken Lewis ja Northern Trust’i juht Rick Waddell väljendasid ettevaatlikku optimismi, et majanduse langus on kas peatumas või põhjale väga lähedal, kirjutas leht.

„Järjest enam on märke, mis annavad alust optimistlik olla,“ ütles Northwestern University ökonomist Robert J. Gordon, tuues näiteks uute töötu abiraha taotlejate statistika. See annab lootust, et aprillis-mais võib majanduse languse põhi käes olla.

Ent tööpuudus võib tuleval aastal tõusta 10,5%le isegi juhul, kui majandus kasvab juba 3% tempos, ütles at IHS Global Insight peaökonomist Nariman Behravesh.

Ma kardan, et ees ootab majanduse selline toibumine, mis ei loo kuigivõrd juurde uusi töökohti, ütles Economic Outlook Groupi peaökonomist said Bernard Baumohl. „Ehkki statistilisest vaatepunktist võime tänavu langusest läbi saada, on enamikel ameeriklastel järgmise 12 kuu jooksul raskusi sellega, et majanduslangusel ja majanduse toibumisel vahet teha,“ ütles ta.

Ameeriklaste ängist annab märku säästmise kasv – kui buumi ajal ei säästetud peaaegu midagi, siis veebruaris säästsid ameeriklased 4,2% oma sissetulekutest. Konsultatsioonifirma AlixPartners hinnangul on ameeriklaste „uus normaalne“ kulutamise tase järgmisel 10 aastal vaid 86% languseelse buumiaja tasemest.

Dow Jonesi tööstuskeskmine on põhjast kerkinud ca 20% ja ka laenuturud on rahunenud . Uue kodu ostjatele pakutud maksusoodustused on turule toonud uusi ostjaid.

Siiski prognoosib IHS Global Insight, et selle aasta esimeses kvartalis kahanes USA SKP veel 7-8%, mida on enam kui 6,3%ne langus läinud aasta viimases kvartalis. Nii firmade investeeringud kui eksport võivad kukkuda aasta baasil ligi 30%, ütles Nariman Behravesh.

„Me oleme sellest perioodist läbi, kus kõik näitajad olid vabalanguses ja see on hea uudis,“ ütles ta. „Võib-olla ei ole me veel päris pöördehetkes, kuid oleme sellele igatahes väga lähedal.“

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. May 2009, 09:26
Otsi:

Ava täpsem otsing