Projekteerijad ootavad tellijatelt arvete tasumist

Anne Oja 31. märts 2009, 00:00

Näiteks võlgnes tuntud arhitektuuribüroo Urban Mark maksu- ja tolliametile 26. märtsi seisuga 205 152 krooni, millest ligi 90 000 krooni oli käibe- ja 80 000 krooni sotsiaalmaks. Arhitekt Ülar Mark selgitas, et võlg on ajutine. "Praegune majandussituatsioon on ka osa meie kliente keerulisse olukorda pannud ning nad on sunnitud maksetega viivitama," lisas ta.

Ehitussektor on Margi ütlusel väga raskes olukorras. "Vaadates ümberringi toimuvat, on meil väga hästi läinud, kui kliendid ainult maksetega viivitavad," sõnas Mark. Probleemseid kliente, kes töö telliks, selle eest maksmata jätaks ning siis sihilikult pankrotti läheks, arhitektuuribürool pole. "Ükski meie klient pole keeldunud maksmast, kuid osa neist on sunnitud makseid ajatama, sest pankadest on võimatu käibevahenditeks laenu võtta," tõdes ta.

Margi kinnitusel painab samasugune mure ka teisi arhitektuuribüroosid ja mõnel kolleegil võibki jääda osa raha saamata. Samas lükkas ta ümber kuulduse, et Urban Mark on mitmele alltöövõtjale võlgu. "Oleme oma allhankijatele kõik arved tasunud," kinnitas ta. Mõned ülekanded võivad hilineda, kuni tellija maksab meile, kuid võlgu pole me jäänud, lisas Mark.

Arhitektibüroo Hoerdel arhitekt Anu Vaarpuu tõdes, et neil jäi ühe suure kinnisvaraarendaja pankrotipessa pool miljonit krooni. "Oleme pidanud tegema kreeditarveid, sest ka teised on võlgu jäänud ega tea, millal saavad maksta," lisas ta. Pankrotistunud arendajat ei soovinud Vaarpuu nimetada, sest pankrotiprotsess käib.

Mullu mais kirjutas Äripäev, et Hoerdel koostas detailplaneeringut Türisalu panga spaahotellile. Tänavu veebruaris kuulutas Pärnu maakohus välja spaa-arendaja Bonnard Kinnisvara pankroti.

Reedel maksuvõla kustutanud KOKO Arhitektide juhataja Andrus Kõresaar tunnistas, et ehitusturu madalseis ning tellijate makseraskused panevad arhitektuuribürood raskesse seisu. Kliendid on KOKO Arhitektidele võlgu, lisas ta.

Mõned kliendid ei oska tema sõnul üldse öelda, millal nad valminud tööde eest maksavad. Kõresaar lisas, et ei taha halada, märkis, et ei oska öelda, kui kaua nõustuvad töötajad palgaraha ootama.

Projekteerimisfirma K-Projekt koondab aprillis 15 inimest, Sweco Projekt saadab 30 töötajat kolmekuulisele sundpuhkusele.

K-Projekti juht Rein Annusver põhjendas koondamist ebakindlusega tuleviku ees. "Selleks aastaks on küll töö olemas, kuid valmistame end tulevikuks ette. Kui olid parimad ajad, võtsime tööle tagavaraga, seepärast läheb inimesi mitmelt erialalt," rääkis ta.

Annusver tunnistas, et tellijate seas on võlglasi varasemast enam. "Midagi katastroofilist pole. Finantsilisi probleeme meil pole," kinnitas ta. Veebruaris üleval olnud kopsakat maksuvõlga keeldus Annusver kommenteerimast. "Me pole praegu kellelegi võlgu," ütles ta vaid.

Sweco Projekti juhi Aare Uusalu sõnul puudutab sundpuhkus eelkõige hoonete divisjoni. "Samas on meil läbirääkimiste faasis palju huvitavaid ja suuri töid, mis ootavad investorite otsust. Tahame kolme kuu kestel piisavalt uusi lepinguid sõlmida ja jätkata," ütles ta.

Majandussurutise ajal ehitatakse vähem, käsil olevaid töid on oluliselt vähem ning vajalikul määral uusi projekteerimistööde lepinguid pole õnnestunud saada, põhjendas Uusalu sundpuhkusi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing