Leedu peaminister: pankrot või lisakärped

02. aprill 2009, 11:14

Leedul tuleb pankroti vältimiseks
riigieelarves suuri lisakärpeid teha, ütles Leedu peaminister Andrius Kubilius
täna raadiointervjuus.

„Leedu ühiskonna jaoks on liti stabiilisus väga tähtis ning see on võimalik ainult siis, kui riigi rahanduslik olukord on stabiilne,“ ütles Kubilius. „Kui me ei suuda oma kulutusi lõigata 2006. või 2007. aasta tasemele, oleme silmitsi pankrotiga. Tekivad probleemid liti stabiilsusega ja kogu ühiskonna ees on väga valusad probleemid,“ tsiteeris agentuur Bloomberg.

Leedu, mil on piiratud võimalused eelarvedefitsiidi katteks välismaalt laenu saada, tõstis jaanuaris makse ja kärpis eelarvet. Aprillis tahetakse heaks kiita 3 miljardi liti ulatuses täiendavaid eelarvekärpeid (3% SKPst). Sellest ei pruugi veel küll olla. Rahandusminister Algirdas Semeta ütles eile, et peale aprillikuiseid kärpeid tuleb hiljem veel kuskilt 2 miljardit litti kokku hoida.

Üksi veebruaris oli riigieelarve defitsiit 1% selle aasta hinnangulisest SKPst, teatas Leedu valitsus märtsi lõpus. SKP võib tänavu kahaneda 10,5%.

Läinud kuul teatas Leedu valitsus, et jätab kokkuhoiu eesmärgil avalikus sektoris täitmata 874 vakantset töökohta.

Ühtlasi teatas Leedu valitsus, et kärbib riigifirmade juhtide palku 25%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. April 2009, 14:42
Otsi:

Ava täpsem otsing