Teisipäev 6. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Oliivõli tervislikkuse saladus lahendatud

02. aprill 2009, 16:47

Oliivõli tervislikkusest ja südamehaigusi
ärahoidvast mõjust on räägitud aastaid, kuid siiani pole olnud selgust, millised
ühendid oliiviõli koostises on selle infarkti ennetava mõju põhjustajaks.

Portugali teadlased leidsid, et nime DHPEA-EDA kandev antioksüdant kaitseb punaseid vereliblesid tõhusamalt kui ükski teine oliiviõli koostises olev aine, kirjutas Physorg.

„See leid loob teadusliku aluse regulaarselt oliiviõli tarbivate inimeste hea tervise seletamiseks,“ ütles Fatima Paiva-Martins Porto ülikkolist.

Südamehaiguste teket soodustavad vabad radikaalid, mis on paardumata elektroniga aatomid, molekulid või ioonid. See paardumata elektron on väga reaktiivne ning seetõttu võivad reaktiivsed hapnikuradikaalid kahjustada valke, süsivesikuid, DNA-d ja lipiide.

Teadlased võrdlesid erinevate vabu radikaale neutraliseerivate ühendite mõju punastele verelibledele, mis olid kahjustatud vabu radikaale tekitava kemikaali poolt. DHPEA-EDA osutus kõige tõhusamaks isegi madalatel kontsentratsioonidel, kirjutasid teadlased ajakirjas Molecular Nutrition Food Research ilmunud artiklis. Oliiviõli suurem tervislikkus võrreldes teiste toiduõlidega tuleb sellest, et DHPEA-EDA moodustab umbes poole oliiviõli antioksüdantide koguhulgast.

Paiva-Martins usub, et avastus sillutab teed funktsionaalsete toiduõlide loomisele, mille eesmärgiks on südamehaiguste tekke riski vähendamine.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. June 2009, 19:32
Otsi:

Ava täpsem otsing