Ansip: lisaks omavalitsuste tulumaksule vähenevad ka kohustused

06. aprill 2009, 20:22

Täna Riigikogus arupärimistele vastav
peaminister Andrus Ansip toonitas, et kohalike omavalitsuste tulumaksu osa
vähendamine oli vajalik, et vähendada avaliku sektori tegevuskulusid. Sealjuures
otsustati ka vähendada kohalike omavalitsuste kohustusi.

Ansipi sõnul loovad koolieelse lasteasutuse seaduse, noorsootöö seaduse ja spordiseaduse muudatused võimalused kohalikele omavalitsustele kulude kokkuhoiuks, sest vähendatakse neile seadustega pandud kohustusi. ’’Kuna kohalike omavalitsuste eelarve on iseseisev, otsustab iga kohalik omavalitsus iseseisvalt, kuidas eelpool nimetatud seaduse muudatuste tingimustes avalikke ülesandeid täita,’’ lausus Ansip.

Valitsus arvestab kohalike omavalitsuste arvamusega, kuid lisaks ka reaalsete võimalustega. Kõik möödunud aastal tehtud prognoosid üle maailma on osutunud liiga optimistlikeks. Nende prognooside põhjal on koostatud 2009. aasta eelarved. Valitsus on langetanud vajalikud otsused rahva, seega ka kohalike omavalitsuste huvidest lähtuvalt.

Regionaalministri vedamisel on valitsus toetanud kohalike omavalitsuste vabatahtlikku liitumist. Eelmisel aastal jõustus kohalike omavalitsuste ühinemise soodustamise seadus, millega tõsteti vabatahtlikult ühinevatele omavalitsustele riigieelarvest makstavat toetust.

’’Riik langetab otsuseid silmas pidades üldise majanduskeskkonna parandamist. Sealhulgas näiteks euro kasutuselevõtt, uute töökohtade loomist soodustav seadusandlus, tasakaalulähedane eelarve ja ettevõtlusele hea keskkond aitavad kaasa riigi majanduskasvu taastumisele, järelikult ka omavalitsuste tulubaasi suurenemisele,’’ lisas Ansip.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. April 2009, 20:22
Otsi:

Ava täpsem otsing