Trigon Capitali sidusfirma maksude tasumisega jännis

07. aprill 2009, 06:48

Trigon Capital tagurdas sidusfirma Revino
Farming juhtimisest välja enne miljonitesse kroonidesse ulatuvate makseraskuste
tekkimist.

"Ei, ühelgi meie kontsernis oleval firmal pole makseraskusi," uhkustas eelmisel reedel Trigon Capitali suuromanik Joakim Helenius, mille peale noogutasid kaasa ka Trigon Capitali finantsjuht Ülo Kaasik ja pearaamatupidaja Kertu Virkebau.

Küsides täpsemalt, kas Trigon Capitali asutatud, selle aastani Trigoni juhitud sidusfirma Revino Farming samuti nende firmade hulka kuulub, millel ühtegi makseraskust pole, muutis Helenius meelt.

Kaasik: Trigon Capital on passiivne investor
"Jah, tõesti, ka mulle teatati eile, et Kesko (Soome kaubandusettevõte - toim) on viinud kohtusse avalduse Revino Farmingule väljastatud laenude kohta," tõdes Helenius reedel. Kaasik põhjendas, et tegelikult on Trigon väga passiivne investor, omades 16,7 protsenti ettevõttest.

Makseraskuste eel Trigon Capital nii passiivne omanik aga ei olnud. Kuni 2009. aasta alguseni kandis Revino Farming nime Trigon Baltic Farming ning seda juhtis Trigon, kusjuures nõukogu esimees oli Helenius ja juhatuses üks Trigoni võtmejuhte Ülo Adamson.

Äriregistri järgi võtsid soomlastest põllumehed juhtimise eelmise aasta detsembri lõpus üle, Trigoni omaniku Heleniuse sõnul toimus juhtimise üleandmine eelmise aasta juunis.

Võlad ka Revino Farmingu tütarettevõttel
Keskole on poolteist miljonit krooni võlgu ka Revino Farmingu tütar VS Vasavere. Ettevõtet VS Vasavere selle aasta veebruarist juhtiva Margo Pärtna jutust võib aru saada, et võlg tekkis juba sel ajal, kui emaettevõtte juhtimisega tegeles veel Trigon Capital.

"Eelmisest aastast on jäänud kevadtarvikute krediit tasumata. Loodeti sügisel tasuda, aga kuna sügis oli nii karm ja viljast ei saadud loodetud tulu, siis jäi see võlg üles. Seda mõjutas mingil määral ka nõukogu vahetus eelmise aasta lõpus," ütles Pärtna. Mehe sõnul tuleb asjale tõenäoliselt kiiresti positiivne lahendus ja tema sõnul on kohtuasi nõukogu ja omanikeringi lahendada.

Soomlastele kuuluv jaekaubanduskett Kesko, mis on väetiste ja muude põllumajandussaaduste eest Trigon Capitali osalusega ettevõtetele krediiti andnud, on nõude Heleniuse sõnul edasi müünud. Praegu tegeleb laenude sissenõudmisega soomlaste pank Pohjola.

Revino Farmingu võlg küünib poolteise miljonini
Jõhvi kohtumajja esitatud hagis nõuab Pohjola pank Revino Farmingult 1,5 miljonit krooni. Samuti nõutakse 1,5 miljonit krooni Revino Farmingu tütarfirmalt VS Vasaverelt. Lisaks on Revino Farmingu tütarfirmal Revino Aiandil 150 000kroonine maksuvõlg.

Trigon Capital lasi bilansist õhku välja
Trigon Capital oli sunnitud eelmise aasta viimasel bilansipäeval sadades miljonites kroonides varasid maha hindama, mistõttu oli Trigon Capitali puhaskahjum 2008. aastal 377 miljonit krooni.

Sisuliselt lasti raamatupidamislik õhk ühehinnatud bilansist välja. Alla tuli hinnata nii kinnisvara kui ka erinevaid aktsiaid. Suurtest ülesse hindamistest tulnud üle-eelmise aasta ligi miljardiline puhaskasum oli üks põhjuseid, miks Joakim Helenius sattus Äripäeva rikaste ebetabelis 4. kohale.

Samas olid Trigon Capitali rahavood 2008. aastal positiivsed ja tegevuskasum ulatus 80 miljonile kroonile. "Meil ei ole erilist finantsvõimendust. Me oleme laene võtnud kokku 150 miljoni krooni eest, samal ajal on meil sularaha üle 75 miljoni ning varasid kokku üle miljardi krooni eest," ütlesid kohtumisel Trigoni juhid.

Viimaste sõnul on teist nii hea bilansiga ettevõtet võimatu Eesti finantssektoris leida. "Me oleme olnud konservatiivsed. Probleem oleks siis olnud, kui me poleks varasid alla hinnanud," ütles ettevõtte omanik Helenius.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. April 2009, 09:20
Otsi:

Ava täpsem otsing