Parts: pangad tõstavad peresid välja? Tooge faktid!

15. aprill 2009, 14:45

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan
Parts kahtles riigikogus esinedes, kas pangad on hakanud laenuga raskustesse
sattunud peresid nende kodudest välja tõstma.

Rahvaliitlasest riigikogu liige Karel Rüütli küsis Partsilt, kas ministeeriumi poolt on valmimas pakett, millega aidatakse hätta sattunud lastega peresid eluasemelaenude tagasimaksmisel. "Viimasel ajal on eluasemelaenuga tõsiselt hädas olevate inimeste hulk väga kiiresti kasvanud ja suureneb iga päev. SEB andmete kohaselt on nende pangas probleeme 600 perel, kogu Eestis on kuskil 1800 peret," lisas Rüütli.

Parts kinnitas, et temal väljatõstmiste kohta infot pole. "Te väitsite – ma ei tea, kas see on mingi Rahvaliidu teadmine, olete asunud pankasid juhtima – et pangad tõstavad peresid välja. Tooge faktid! Nii palju, kui mina olen kohtunud pangajuhtide ja pangaliiduga nende viimaste kuude jooksul, isegi enne seda aastavahetust juba, siis pangaliit ja paljud pangajuhid on kinnitanud, et nad ei paku mitte ainult intressipuhkust, vaid ka põhiosa puhkust. Et ka selline on pankade praktika," vastas ta arupärimisele.

Rüütli kinnitusel on paljude pankade praktika siiski see, et noortelt või lastega peredelt võetakse ühel hetkel kinnisvara käest ära. "Väga paljud riigid maailmas on läinud seda teed, et loovad sellised intressimakse puhkuse võimalusi nendele peredele," sõnas ta.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister vastas, et kõige tulemuslikum on panga ja kliendi koostöö. "Ministeeriumi seisukohalt oleme me praegu tegelikult juba alates oktoobrist püüdnud ajada sellist joont, mis on minu arvates pikemaajaliselt kõige mõistlikum, et pangad ja laenuvõtjad, ükskõik, kes nad siis on, saavad omavahel kokkuleppele sõltuvalt laenuvõtja, olgu siis üksikisiku või perekonna majandusliku olukorra muutumisest," ütles ta. See on tegelikult kõige jätkusuutlikum variant, lisas Parts.

Tema sõnul pole praegu näha mingisuguseid otseseid meetmeid, mis oluliselt aitaks sellele kahekõnele kaasa. "Kõige mõistlikum mõlema poole pealt – nii panga kui ka selle laenu võtja poolt – on tegelikult omavahelised kokkulepped ja me teame ka seda, et pangad pakuvad samuti intressipuhkust ja sealhulgas ka põhiosapuhkust," lisas Parts.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. April 2009, 11:13
Otsi:

Ava täpsem otsing