Rootsi valitsuse lisaeelarve fookuses on töötus

16. aprill 2009, 13:09

Rootsi rahandusminister Anders Borg esitas
eile nn kevadeelarve eelnõu, kus põhifookus oli võitlusel kiiresti kasvava
tööpuuduse vastu.

Eesmärk on vältida pikaajalise töötuse juurdumist nagu juhtus Rootsis üheksakümnendate aastate kriisis. Õppust on valitsus võtnud ka toonastest tööturumeetmetest, mis olid väheefektiivsed ja neelasid tohutuid ressursse.

Valitsus eraldab tööturu meetmetele eelarves 10 miljardit Rootsi krooni. Aktiivsetes tööturumeetmetes on põhirõhk riiklikult toetatud praktikakohtade loomisel ning lühiajalistel konkreetse suunitlusega koolituskursustel, mis vastavad kohalike ettevõtjate vajadustele ja on lähedal n.ö tegelikele töökohtadele, kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Rootsi valitsus rehkendab, et lähiaastatel hõlmavad riiklikud tugimeetmed ca 5% tööealisest elanikkonnast.

Ühtlasi peatas Rootsi valitsus praegu riigifirmade müügi, jäädes ootama paremaid aegu, mil vara müügist võiks saada kõrgemat hinda (müümata on näiteks riigi osalused TeliaSoneras ja Nordea pangas). Plaanis pole ka uusi maksukärpeid. Anders Borgi sõnul ei ole eelarves selleks lihtsalt ruumi.

Rootsi ettevõtjate jaoks oli suurim pettumus, et valitsuse ei too kuigivõrd ettepoole avaliku sektori investeeringuid, mis annaks firmadele tellimusi ja inimestele tööd.

Tööpuudus kasvab valitsuse prognoosi järgi Rootsis tänavu 8,9%le, tuleval aastal 11,1 protsendile ja aastaks 2012 11,7%le.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. April 2009, 13:09
Otsi:

Ava täpsem otsing