IMF on valmis väljamakseid Ukrainale jätkama

18. aprill 2009, 08:58

IMF on valmis jätkama Ukrainale antud
abilaenu väljamakseid, mis veebruaris külmutati kui Kiiev eelarvedefitsiidi osas
lubatud piiri ületas.

8. aprillil saabus Ukrainasse IMFi missioon ning reedel teatas missiooni juht Ceyla Pazarbasioglu, et teeb IMFi nõukogule ettepaneku väljamakseid jätkata, vahendas Bloomberg.

Ühtlasi teeb missioon ettepaneku suurendada teise laenuosa väljamakset läinud aasta novembris Ukrainale eraldatud 16,4 miljardi dollari suurusest abilaenust varasemalt 1,8 miljardilt dollarilt 2,8 miljardile dollarile. Ukraina võib raha kätte saada mai keskel.

Esimese laenuosa 4,5 miljardit dollarit sai Ukraina kätte mullu novembris ja see läks finantssüsteemi stabiliseerimiseks.

Teisipäeval kiitis Ukraina valitsus ühepoolselt heaks IMFi ranged nõudmised, minnes mööda parlamendist, mis ei tulnud toime nõutud seaduseelnõude vastuvõtmisega. Uute seaduste eesmärk on tasakaalustada Ukraina pensionisüsteemi ja gaasifirma tulud ja kulud, suurendada maksulaekumisi ning kommunaalteenuste hinda. Neljapäeval võtsid Ukraina valitsus ja keskpank vastu pankade restruktureerimise kava, lubades riigi abi seitsmele Ukraina pangale.

„Pool laenuosast võib minna Ukraina eelarvedefitsiidi katteks,“ ütles Ukraina peaminister Julia Tõmoðenko. Osa Ukraina välislaenude tagasimaksmiseks.

Ukraina valitsus andis lubaduse hoida eelarvedefitsiit 4% piires SKPst. Ukraina peab 2009. a eelarvedefitsiidi katteks kõnelusi ka Maailmapangaga.

„Uudis on selgelt positiivne,“ kommenteeris Barclays Capitali analüütik Svetlana Maslova klientidele saadetud analüüsis. „Samas jääb näha, kas abilaenu summat on kavas suurendada. Kokkulepe IMFiga avab ka teiste rahvusvaheliste organisatsioonide rahakanalid.“

IMF teatas, et kolmanda laenuosa suurus oleks samuti 2,8 miljardit dollarit. Juunis kontrollib IMFi missioon uuesti laenuprogrammi täitmist, et otsustades kolmanda laenuosa väljamaksmine.

IMFiga pankade rekapitaliseerimise osas saavutatud kokkulepe toetab Ukraina panku ning „toob finantssüsteemi täiendavat stabiilsust“, ütles Tõmoðenko. Valitsus aitab välja seitse Ukraina panka – riik omandab 91,8% Nadra pangas, 99% Ukrprombankis, 99% Rodovidi ja 99% AKB Kiev pangas, teatas Tõmoðenko valitsuse võrgulehel.

Riik omandab ühtlasi 75% pluss ühe aktsia VAT Ukrgazbankis ja sama suure osaluse AKB Imeksbankis. Kõnelused Finansõ i Kredit pangaga jätkuvad.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. April 2009, 08:58
Otsi:

Ava täpsem otsing