Naer toob tervise

20. aprill 2009, 13:40

Kas naermine just parim ravim on, seda on
raske öelda, kuid uuele uurimusele toetudes võib väita, et tervise tugevdamisel
on heast huumorist kasu küll.

Teadlased võtsid vaatluse alla 20 diabeeti põdevat inimest, kellel kõigil oli kõrge risk südamehaiguste tekkeks. Inimesed jagati kahte rühma. Nad said samu ravimeid, kuid ühte rühma kuuluvad inimesed vaatasid omal valikul iga päev pool tundi naljasaateid, teine rühm seda aga ei teinud, kirjutas LiveScience.

Kaks kuud pärast katse algust oli nö naerurühmal (L-rühm) epinefriini ja norepinefriini tasemed madalamad teise rühma (C-rühm) inimeste vastavatest näitajatest. Nii epinefriini kui ka norepinefriin on stressitaseme indikaatorid.

Aasta möödumisel oli L-rühma HDL-kolesterooli (kasulik tervisele) tase tõusnud 26 protsenti, C-rühma vastav näitaja oli kosunud keskmiselt vaid 3 protsenti. „Ka põletikule ja südamehaigustele viitavate markerite tase oli L-rühmal alanenud oluliselt enam kui C-rühmal,“ ütles uuringut juhtinud Lee Berk Loma Linda ülikoolist.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. April 2009, 14:30
Otsi:

Ava täpsem otsing