Reede 24. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Väheglamuurne restoran Gläm

Heidi Vihma 24. aprill 2009, 00:00

Sisekujunduses valitseb tumedates toonides napp modernsus, ei erilist glämmi või glamuuri, aga ka mitte aasialikkust. Nii et disaini poolest kõlbab nii vähenõudlikuks ööklubiks kui ka rahvusköökide sugemetega restoraniks küll.

Oma internatsionaalset lõunat alustasime Hiinast: spring rolls ehk krõbedaks praetud pannkoogid aedviljade ja kanaga. Erinevalt enamikust meie Hiina söögikohtadest pole siin spring rolls'i vasteks antud mitte kevadrullid, vaid pannkoogid, aga unustatud märkida, et need on rulli keeratud. Hiina köök kukkus nende tuimade rullidega kohe kolinal läbi: aedvili oli ilmselt tükk aega varem valmis tehtud, värskusest kaugel ja rullgi krõbeduse kaotanud. Kehva maitset oleks andnud parandada (või vähemalt varjata) kastmega, aga see meenutas purgi-beebitoitu ja mõnu ei pakkunud.

Teine katse: Tai köök ja kuulus tom ka ehk Tai supp kookospiima, seente, sidrunilehtede (mujal küll kahvrilaimi lehtedega), sidrunirohu (ilmselt on mõeldud sidrunheina) ja koriandriga. Ülesloetud koostisosad olid raamatupidajaliku täpsusega ka suppi sisestatud, aga mida ei olnud, see oli maitse. Kookospiimaga oli kõvasti koonerdatud, nagu ka maitseainetega, seepärast oli vürtsikast supist vaid sõna otseses mõttes hall vari järgi jäänud.

Et Tai köögi ja kommetega Glämis päris hästi kursis ei olda, kinnitas kulinaarpoliitiliselt ebakorrektne serveering: Tai suppi serveeriti traditsioonilise Hiina lusikaga.

Kolmas katse: Royal Khasi, lambaliha Nepaali moodi, lisandiks aurutatud basmatiriis. Eelnenud kahe roa järel polnud meie ootused enam kuigi suured, kui neid üleüldse enam oligi. Nii et vürtsikas imeliselt lõhnav kaste parajalt küpsete lambalihatükkidega ja suurepärane riis sinna juurde oli paras üllatus, justkui tuleks see teiselt kokalt ja teisest köögist. Kaste meenutas natuke India roogade maitsekooslust ja maitses oivaliselt. Nepali köögist on Glämis esindatud peale lambaliharoogade ka kana-, sealiha- ja taimetoidud ning - üllatus, üllatus! - ka Nepali mereannid. See peab küll eriliselt lahke andja olema, kelle antut isegi merest nii kaugel asuvale maale kui Nepal jagub. Kuuldused Glämi ehtsast Nepali kokast vastavad ilmselt tõele, lambal õnnestus lõuna peaaegu päästa. Arve toodi kenas karbikeses koos kahe kommiga, need asendasid magustoitu.

Peale meie olid mõned sööjad veel, aga rohkem rahvast käis leti juures toitu kaasa ostma, enamasti odavaid nuudliroogasid. Glamuurlikule ehk ümberöeldult elegantsele, võluvale ehk lummavale lõunale ei tulnud sisse-väljaseerijate naabrus kasuks - meie laud oli tellimisleti lähedal. Nii et söögikohana Gläm oma nime välja ei vedanud, ehk tuleb sellega toime ööklubi.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:01
Otsi:

Ava täpsem otsing