Sides miljardikava õhus

Lemmi Kann 27. aprill 2009, 00:00

Projekti maksumus on kuni 6 miljardit krooni, millest riigi alusvõrgu arendamise kohustus tahetakse katta 1,5 miljardi ulatuses euroliidu struktuurifondidest. Suuremas osas rahastavad programmi siinsed sidefirmad.

Selleks, et inimesed ja riik infoühiskonnas hakkama saaksid, on vaja olemasolevast paremat tehnoloogilist keskkonda, põhjendas Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu president Urmas Kõlli.

Keskkonna loomisega ei tuleks ei ettevõtted ega ka riik tööde mastaapsuse tõttu tema ütlusel üksi toime, seetõttu ongi vaja seda teha koos. Uus baasvõrgustik on senisest suurusjärgu võrra suurema läbilaskevõimega ja arvestab ka tulevikuvajadustega. "Püüame praegu niimoodi tegutseda, et me raskel ajal ei lapi ainult auke, vaid teeme midagi sellist, mis annab meile pärast parema stardiplatvormi," märkis Kõlli.

Majandusminister Juhan Partsi sõnul võimaldab see ettevõtmine elavdada majandust ning luua uusi töökohti. "Kui 19. sajandil arendati välja raudteed, 20. sajandil elektrivõrk, siis 21. sajand on sidevõrkude arendamise ajastu," võttis Parts projekti kokku.

EstWINi näol on tegu kasumit mittetaotleva projektiga, kus kogu tulu investeeritakse võrkude arenduseks. Maapiirkondades ehitatakse välja uus füüsiline baasvõrk, mis on võrdsetel alustel kasutatav kõikidele Eestis tegutsevatele sideettevõtjatele.

Uute fiiberoptiliste ühendustega liidetakse kõik majad, korterid ja kontorid ning vahetatakse välja ka võrguseadmed. Projekti esimese etapi eesmärk on 2012. aastaks Eestis välja ehitada fiiberoptiline võrk arvestusega, et 98% majapidamistest, ettevõtetest ja asutustest asuvad sellele lähemal kui 1,5 km.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing