Ameerika kaotamas innovatsiooniliidri tiitlit

28. aprill 2009, 16:47

Eelmisel aastal välja antud USA patentidest
enamik läks välismaa ettevõtetele ja kodanikele. See on esimene kord ajaloos,
kus ameeriklased on ülejäänud maailmale selles osas alla jäänud. Eksperdid
usuvad, et järgmistel aastatel süveneb see trend veelgi.

Peamised rivaalid USAle tulevad Aasiast, nendeks on Jaapan, Lõuna-Korea ja Hiina. USA ettevõtted ja kodanikud said eelmisel aastal 92 000 patenti, välismaalased aga 93 244. Arvudest kõnekamad on aga nende muutumise kiirus. Kümne aasta eest oli USA leiutajatele välja antud patente praegusest kõigest 1,4 protsenti vähem. Välismaalaste patentide arv on aga kümne aastaga tõusnud tervelt 28,6 protsenti, kirjutas BusinessWeek.

Kõige võimsama tõusu on teinud Lõuna-Korea. 1978. aastal said nad vaid 13 patenti, 1998. aastal 3362 ja 2008. aastal juba 8731. See annab neile kolmanda koha välisriikide seas. Lõuna-Koread suutsid edestada vaid Jaapan (36 679) ja Saksamaa (10 086). Andmeid saab vaadata siit.

Patendieksperdid ei näe selle trendi pöördumist lähiaastatel. Globaliseerumine ja tootmise kontsentreerumine Aasiasse on Aasia riikidele trumbid kätte mänginud ning tulevikus pole nad maailmas liidrid tõenäoliselt mitte ainult innovatsiooni, vaid ka sellega kaasas käiva majandusliku arengu ja võimsuse poolest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. April 2009, 16:47
Otsi:

Ava täpsem otsing