Esimene teetähis

29. aprill 2009, 07:20

USA presidendi Barack Obama järgmised 100
päeva on olulisemad kui esimesed 100, mis tal täna ametis täis saavad.

Alles lähinädalad ja kuud näitavad, kas valitsuse maksukärped suudavad ameeriklasi tarbima julgustada ning kas erainvestorid on valmis osa võtma oksjonitest, kus USA valitsus tahab müüki panna pankade bilansis hapnevad halvad varad - see on tõeline tuleproov Obama valitsuse plaanile stabiliseerida finantssektor ilma panku riigistamata. Mai alguses selgub USA suurimate pankade riigiabi vajadus.

Riik pakub lahendusi

"Tõehetk läheneb," ütles Obama valitsust nõustanud reitinguagentuuri Moody's ökonomist Mark Zandi agentuurile Reuters. "Järgmise 100 päeva jooksul peaks tulemust näha olema. Kui seda pole, tuleb kiiresti koostada plaan B."

Obama valitsus on kummutanud USA majanduses kaua tooni andnud Ronald Reagani mantra, et riik ei saa probleemidele lahendusi pakkuda, riik ise on probleem.

Obama ei jaga seda seisukohta ning nagu näitavad arvamusküsitlused, on enamik ameeriklasi praegu oma presidendiga rahul. Küll rohkem tema isiksuse kui miljardite pumpamisega pankade päästmiseks.

Kolme kuuga on Obama Kongressist läbi loovinud USA ajaloo suurima riigiabi paketi majanduse ergutamiseks, kinnitanud finantssüsteemi stabiliseerimise kava ja käivitanud autotööstuse reformi - muu hulgas sundis president lahkuma üle 30 aasta GMi juhtinud Rick Wagoneri. 3,5 triljoni dollari suuruses riigieelarve eelnõus sisaldub ambitsioonikas USA tervishoiusüsteemi reformi kava.

Tuleviku vundament

Kõik see maksab - USA eelarvedefitsiit kasvab tänavu 1,75 triljoni dollarini, kuid Obama sõnul pole praegu aeg defitsiidi üle muretseda. Majanduse nii rängas languses ei saa valitsus kulusid kärpida ega investeeringutelt kokku hoida.

"Kui me ei investeeri praegu taastuvenergeetikasse, haritud tööjõudu ega kõigile kättesaadavasse tervishoiusüsteemi, ei kasva majandus kahe, viie, kümne aasta perspektiivis nii kiiresti, kui vaja. Kui me ei lao uut vundamenti, oleme varsti tagasi praeguste probleemide juures," ütles Obama hiljuti Georgetowni ülikoolis majanduse olukorrast rääkides.

Obama kriitikute arvates on USA uus valitsus teinud korraga liiga vähe ja liiga palju. Nobeli majanduspreemia laureaadi Paul Krugmani hinnangul tulnuks pangad otsustavalt riigistada. Samal seisukohal on majandusprofessor Nouriel Roubini, kelle hinnangul alahindab Obama pankade probleemide ulatust.

USA vabariiklased siunavad Obamat sotsialistiks ja muretsevad USA paisuva defitsiidi pärast. Demokraatide eelarveekspert Alice Rivlin näeb terendamas kopsakaid maksutõuse - esmalt käibemaksu ja energiamaksude tõusu, siis ka tulude kõrgemat maksustamist.

taust
USA majanduse hetkeseis
- Majanduslangus on taltumas - kui läinud aasta viimases kvartalis kahanes USA SKP 6,3%, siis selle aasta teises kvartalis oodatakse languse aeglustumist 2-2,5%-le.
- Märtsi 8,5%-line tööpuudus on 25 aasta kõrgeim ja võib analüütikute hinnangul aasta lõpuks ületada 10% piiri.
- Laenuturud tõrguvad jätkuvalt.
- Kodulaenuga hättajäänute vara sundvõõrandamise juhtumid kasvavad endiselt (esimeses kvartalis sai teatise 803 489 majapidamist). - Kinnisvaraturg on jätkuvalt languses, kuid langus pidurdub.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. April 2009, 07:20
Otsi:

Ava täpsem otsing