Padar: tuleb vältida majanduskriisi üleminekut sotsiaalkriisiks

29. aprill 2009, 08:16

Rahandusminister Ivari Padar ütles ETV
hommikuprogrammis "Terevisioon", et finantskriis on üle läinud majanduskriisiks,
kuid tuleb vältida selle ülekasvamist sotsiaalkriisiks.

"Kui me maksumuudatusi ei tee, siis 2010. aasta teises pooles tekib olukord, kus riigil ei ole võimalik makseid teostada. Ette vaadates sellele olukorrale, me neid muudatusi tegema peamegi," selgitas Padar, lisades, et ta ei näe võimalust, et makse liigutamata suudetakse eelarve tasakaalu saada.

Sel aastal on tarvis eelarvet veel muuta 5,5 miljardi krooni ulatuses, millest moodustab Padari sõnul 2,5 miljardit kulude kokkuhoid ja teine pool võimalike tulude leidmine.

Käibemaksu tõstmisega on Padari hinnangul kaks muret. "Esiteks mõjutab käibemaksu tõus kõige rohkem vähemkindlustatud elanikke. Teiseks, maksutõusuga survestame me inflatsiooni," rääkis minister, hoiatades, et käibemaksu tõstmisega peab olema ettevaatlik, kui tahetakse Maastrichti inflatsiooni kriteeriumit täita.

Padar toonitas, et tänasel päeval ei ole mõtet meenutada 2007. a antud valimislubadusi, kuna olukord on palju muutunud. "On palju valimislubadusi, mis ei ole rakendunud, kuna hästi palju on muutunud," ütles ta. Kuigi ta tunnistas, et eelmise aasta eelarve oli halvasti koostatud, kuid seetõttu, et siis prognoositi 2-protsendilist majanduskasvu. "Hiljem tuli seda eelarvet muuta," lisas Padar.

Samuti arutati eilsel valitsuskabineti istungil ka raha kasutamist riigi stabiliseerimisreservist, mida arutati Padari sõnul ka tu juba veebruaris, nimelt poole reservist kasutuselevõtmist.

Minister uskus, kuna praegused otsused mõjutavad 2009. ja 2010., osaliselt ka 2011. aastat, siis ollakse praeguste eelarvekärbete arutelude puhul õigel ajal õigete otsuste juures. Padari hinnangul ei tule 2010. aasta praegusest kergem.

Padar kinnitas eile õhtul antud intervjuus "Aktuaalsele kaamerale", et ministrid peavad neljapäevaks tegema ettepanekuid, kuidas oma haldusalas 8% kokku hoida.

"Ministritele on kodune ülesanne antud, neljapäeval tullakse kokku ja kõik ministrid näitavad etteantud ülesande piires, millised on võimalused ja siis saab edasi arutada. Selge, et lihtsaid lahendusi ei ole," ütles Padar otse-eetris.

Padar ütles veel, et üks asi fikseeriti ka eile ära. "Nii-öelda tulumaksu kolmene pakett - tulumaks jääb 21 protsendile, tulumaksuvaba miinimum ei tõuse ja ära kaob ka esimesest lapsest tulumaksu soodustus. Selles oldi põhimõtteliselt kokku lepitud ning täna fikseeriti see ära," teatas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. April 2009, 17:05
Otsi:

Ava täpsem otsing