Lauri: kõige järsema kukkumise periood ehk möödas

30. aprill 2009, 08:45

Majanduslanguse põhi ei ole veel käes
selles mõttes, et näeme veel miinusega numbreid, kuid tõenäoliselt on kõige
järsema kukkumise periood möödas, arvab Swedbanki makroanalüütik Maris
Lauri.

"Natuke aega veel libiseme, ja kui maailmas lähevad asjad hästi, siis ilmselt mitte väga kaua, ning kui me ise ka muidugi sealjuures arukalt käitume," rääkis Lauri ETV saates "Terevisioon".

Eesti majandus vajub Lauri sõnul 2004-2005. aasta tasemele, mis tähendab, et jäädes praeguste kulude juurde, tuleb arvestada tollaste tuludega. "Paratamatult tuleb vähendada kulusid ja suurendada tulusid," rõhutas analüütik.

Lauri kinnitas, et maksupoliitikat muutes tuleks ühelt poolt arvestada seda, et me saaksime piisavalt tulusid ja teisalt ei tohiks maksud olla nii suured, et nad hakkaksid majandust segama.

"Praeguses olukorras on küll nii, et kui makse tõstma, siis iga maksutõus mõjub majandusele negatiivselt. Aga kuna tulusid on hädasti vaja, siis ilmselt tuleb valida selline variant või selline võimalus, mis võimalikult vähe kahjustaks," ütles Lauri.

Lauri nentis, et rahandusminister Ivari Padari ettepanekud kärbete ja tulumaksu tõusu kohta olid ilmselt variantide kogum, mis ei olnud mõeldud korraga ja täismahus rakendamiseks, vaid diskussiooni aluseks.

"Aga tõsiasi on see, et tark on võtta erinevaid komponente, ka erinevaid makse vaadata, erinevaid kulukärpeid ja siis niimoodi kombineerida," rääkis Lauri. "Seal oli loetletud väga lai valdkond ideesid ja kindlasti tuleks kõikidega tegelda."

Peaministrile soovitaks Lauri, kui ta oleks tema majandusnõunik, kulukärbetega edasi minna.

"Tõsiasi on see, et on ka kulutusi mis ei ole nii efektiivsed ja tulemuslikud, mida võiks edasi lükata praeguses olukorras ja mida ei peaks tegema," ütles Lauri, aga kahjuks puudutavad need väga tundlikke valdkondi. Ta nimetas sotsiaalvaldkonda, haridust, kultuuri ja kaitsekulutusi.

"Kindlasti tuleks mõtelda tulude kasvatamise peale ja kaaluda maksutõusude variante, aga siin tekib juba siis nii-öelda poliitiliste valikute küsimus," ütles Lauri. "Siin tuleb kompromiss leida."

Nii kaua kui suudame eelarvet ohjes hoida, maksab Lauri sõnul euro nimel pingutada. "Euro ei ole küll suur päästerõngas, kuid teeb asjad lihtsamaks ja kindlamaks, kuna koos euroga kaob krooni devalveerimise oht," põhjendas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. April 2009, 08:45
Otsi:

Ava täpsem otsing