Meelis Atonen: devalveerida oleks väga lihtne

30. aprill 2009, 14:43

Tänases Vikerraadio Reporteritunnis väitis
ekspoliitik ja ettevõtja Meelis Atonen, et tegelikkuses oleks krooni
devalveerida väga lihtne, kuid kuniks seda ei tehta, pole sellest mõtet ka
rääkida.

"Kui mõni poliitik ütleb, et jah devalveerime, et jõle tore asi, sellest pole ju mõtet rääkida. Devalveerida saab iseenesest väga lihtsalt. Ütle mulle ainult see koht, et kui see seadusleenõu sisse antakse, kus kohas seda raha vahetada saab? Kõik need kontorid panevad uksed kinni ja ütlevad, et enne seaduse vastuvõtmist ei saa vahetada. Kõiki neid asju on võimalik teha, kuid kuni neid ei tehta, pole neist mõtet rääkida," lausus Atonen oma väitluspartnerile Kaarel Tarandile raadioeetris.

Rahandusminister Ivari Padar ütles vahetult pärast 28. aprillil toimunud valitsuse erakorralist istungit, et auto-ja kinnisvaramaks on silmapiiril, samuti arutletakse tulu-ja maamaksu tõusu üle. Minister lubas, et juhul, kui riik võtab tänavu kasutusele 4,9 miljardit krooni laenuraha, on aasta lõpus riigikassas veel 9,5 miljardit reserve.

Atonenil oli ka paar sõna rahandusministri töö kohta.

"Padari maksude teemal oleksin ma tahtnud kuulda suuremat analüüsi. Mina ei raatsi maksta rohkem raha riigile. Eriti kui rahvale öeldakse, et hoidke kokku, kuid kõrgem ladvik ostab ise kalleid autosid kokku. Mina ei arva näiteks, et presidendiproua peab selle Audiga sõitma. Kas mul on tõesti kahju raha anda, rohkem makse maksta? On jah. Ma ei anna kerjustele ka raha, sest ma ei saa aru, kas nad teevad seal bisnisit või mida. Samamoodi ma ei taha anda riigile, kuni ma ei näe, et selle rahaga midagi ka tehakse," märkis Atonen ning lisas, et avalikus ruumis on tegelikult palju kohti, kus saaks kokku hoida. "Mina pole enne nõus rohkem makse maksma, kuni on tunda, et igal pool käitutakse mõistlikult," lisas Atonen.

Atoneni sõnul oleks vaja teha rohkem analüüsi teemal, milliseid avalikke teenuseid me täna saame ja kas meil oleks neid kõiki ikka vaja ka. Enne uljat rahakogumist võiks olla säärane analüüs ettevõtja sõnul kohustuslik. "Meie võiduka rahandusministri eestvedamisel tõestatakse seda, et avalikus sektoris kogu see ülevaatamine, et palku tuleks kokku hoida ja säästlikult elada, seda pole seal ju tehtud. Ning usk, et tõstes makse me saame rohkem raha on väga vale usk. Näiteks astmeline tulumaks, et paneme kõigile 26% ja neile, kes rohkem teenivad, neile 30%, kui see täna rakendada, siis järgneva aasta jooksul laekub raha vähem kui eelnevatel aastatel," märkis Atonen.

Saate oponeeris Atonenile Kaarel Tarand, kelle sõnul on maksude kogumine kui vägivallaaparaat kogu elanikelt raha kasseerida, et finantseerida seda, mida turg ei finantseeri - haridussüsteem, riigikaitse jms. Selleks on vaja saada kokku raha. "Kui me praeguse maksukogumisega seda ära ei finantseeri, siis on kaks valikut – kas vähendada nende teenuste hulka, teha osa teenistusest tasuliseks, artsiabi ntx.Või küsida inimeste käest rohkem makse. "Mina olen alati nõus maksma rohkem makse, mina usaldan riiki ja avalikke süsteeme ja olen nõus andma rohkem raha," märkis Tarand.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. April 2009, 15:06
Otsi:

Ava täpsem otsing