Ivari Padar: rääkisime Ecofini kohtumisel mehejuttu

05. mai 2009, 18:50

Äsja Ecofini kohtumiselt tulnud
rahandusminister Ivari Padar ütles Äripäevale, et rääkis täna Brüsselis teiste
ELi rahandusministritega mehejuttu - peamiselt Balti riikide majandusolukorra
halvenemisest.

"Rääkisime mehejuttu. Mis see tähendab? Märkimisväärne osa läks regiooni olukorrale. Almunia (ELi rahandusvolinik Joaquin Almunia – toim) tuleb täna õhtul Riiga ja rääkisime, kuidas oskame hinnata riske ja et kui kellelgi läheb meie regioonis halvemaks, siis Eesti aitab teda," ütles Padar.

Padar lisas, et Eesti on see riik, mille pärast Almunia saab öösiti magada. "Erinevalt 20 teisest liikmesriigist on Eesti nende riikide hulgas, kes on suutnud ajada tarka poliitikat ja see on praegu väga selgelt näha. Mitmed kolleegid teistest riikidest on mind siin Brüsselis täna selle pärast isegi õnnitlemas käinud," lausus ta.

Padar ütles: "2010. aasta kevadel eurole mingeid takistusi pole näha. Küsimus on puhtalt praktiline, kas kriteeriumid täidetakse või mitte. Neid ei tehta lõdvemaks, aga ka mitte karmimaks."

Rahandusminister tunnistas, et kohtumisel rääkisid Euroopa rahandusministrid ka eelarvedefitsiidiga hädas olevate valitsuste laenamistest. "Rääkisime ka Maailmapangast ja IMFist seoses Läti, Leedu, Bulgaaria ja teiste riikidega, kus need (laenamise - toim) teemad on üleval. IMFi nägemus ei pruugi minna kokku Euroopa Komisjoni omaga, näiteks lati kursi küsimuses."

Küsimusele, kas IMF nõuab siiski lati devalveerimist, vastas Padar: "Mul on raske ütelda, aga IMF näeb selles (lati devalveerimises – toim) võimalust. Mina selles võimalust ei näe."

Padar sõnas samas: "Mida ma veel ütleksin, pean tänast kohtumist töövõiduks ja tahaksin tänada kõiki rahandusministeeriumi töötajaid ja öelda, et nad on väga tublid."

Täna arutasid Euroopa Liidu rahandusministrid majanduse olukorda ning kriisi taandumise väljavaateid Brüsselis Ecofini nõukogus. Euroopa Komisjoni vastse majandusprognoosi hinnangul on tegemist sõjajärgse maailma kõige tõsisema majanduskriisiga ning selle mõjud näiteks tööhõivele alles hakkavad täies mahus ilmnema.

Tavapäraselt käsitletakse ELi rahandusministrite kohtumisel majanduse ja finantsolukorda, tehakse ülevaade Maailmapanga ja Rahvusvahelise Valuutafondi kevadkoosolekust Washingtonis ning antakse infot erinevate kohtumiste kohta kolmandate riikidega nagu USA, Hiina, Jaapan ja Venemaa.

Euroopa Komisjon tutvustas täna ka ühenduse 2010. aasta eelarve projekti.

Rahandusministeeriumi andmetel oli ühtlasi päevakorras arutada tubakatoodete aktsiisimäärade ja struktuuri muutmist. Liikmesriikidel on aktsiisipoliitika tulevikust erinev nägemus. Maksustamise valdkonnas plaaniti tutvuda ka komisjoni raportiga heade maksuhaldustavade edenemisest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. May 2009, 18:52
Otsi:

Ava täpsem otsing