Eestisse võib tulla rekordinvesteering

Väinu Rozental 08. mai 2009, 00:00

Kunda linnapea Allar Aroni sõnul on Vapo esindajad mitu korda käinud nii linnavalitsuses kui ka Kunda sadamas. "Minu teada on neil plaan ehitada biodiislitehased ka Soome ja Rootsi," lausus Aron.

Aron ütles, et loomulikult on linn huvitatud sellisest suurest projektist, mis looks uusi töökohti ning annaks sadamale käivet. "Kunda sadam on ideaalne piirkond biokütusega tegelevale ettevõttele," lausus Aron. "Selline ettevõte tekib siia varem või hiljem nagunii." Aroni andmeil hakkaks Vapo biodiislitehas eelkõige töötlema turvast, aga ka hakkejäätmeid.

Aroni sõnul on linn pakkunud soomlastele saja hektari suurust maad Kunda sadama kõrval. "Ainus paha asi on see, et see maa on riigi omandis ja riik ei ole tahtnud seda tükki munitsipaalomandisse anda," lisas Aron.

ASi Kunda Sadam direktor Aleksander Nikolajev kinnitas, et ta on Vapo esindajatega kohtunud. "Kujutan ette, et nad tahavad hakata sadamat kasutama, aga kuidas nad seda tahaksid teha, pole me täpselt rääkinud," lausus Nikolajev.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles eile, et ministeeriumiga pole selle asjaga seoses kontakteerutud, kuid täna toimuval Eesti päeval Helsingis tekib tal võib-olla võimalus kellegi käest pärida ka Vapo plaanide kohta.

Eesti suurima biodiislitootja ASi Biodiesel Paldiski kommertsjuht Sven Mark ütles, et võimalik biodiislitehase projekt nende äri oluliselt ei mõjutaks.

"Juhul, kui Vapo alustab nimetatud projektiga Eestis, valmiks uus biodiislitehas alles aastate pärast ning investeeringu suurust arvestades on ilmselt tegemist mingil muul toorainel baseeruva biokütusega, mille näol ei ole tegemist meie otsese konkurendiga," põhjendas Mark.

600 miljoni eurose aastakäibega Vapo otsustab kahe nädala pärast, mis on need neli sõelale jäävat asukohta, mille vahel valitakse biodiislitehase asukoht. Lõplik investeerimisotsus tehakse pärast keskkonnamõjude hindamist järgmisel aastal.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:04
Otsi:

Ava täpsem otsing