Elatusmiinimum Valgevene moodi: üks kleit viieks aastaks

08. mai 2009, 13:41

Valgevene uudisteportaal charter97.org
lahkas riigi elatusmiinimumis kajastuvaid norme ja leidis, et naine peab seal
nurisemata kandma üht kleiti viis aastat.

Tööealise naise minimaalsed riietusnormid nägid seejuures ette, et talvemantel peab vastu pidama kaheksa aastat, kevad-sügismantel ja vihmakeep seitse, poolvillane ja puuvillane kleit viis, ka seelikud, pluusid, sviitrid, dressid ja kodukitlid samuti viis aastat.

Puuvillaseid kleite ja pluuse oli ette nähtud vähemalt kaks, teisi üleriideid vaid üks.

Pesuga oli lahedam: normi järgi saab valgevenelanna aastas ära kanda seitse paari sukkpükse, ühed rinnahoidjad ning kolm paari aluspükse. Õigemini, korraga käigus oleva seitsme paari sukkpükste kasutusaeg on üks aasta, kahe rinnahoidja iga kaks aastat, kuue paari aluspükste kasutusaeg kaks aastat, kahe kombinee kandmisaeg neli aastat ja kahe garderoobi kuuluva öösärgiga tuleb läbi ajada kolm aastat.

Valgevenelanna riidekapis on ka karvamüts, kootud müts, poolvillane sall, käpikud ja kootud sõrmkindad. Jalanõudest vajab ta üht paari talviseid ja teist paari sügisesi poolsaapaid, toasusse ja suvekingi. Ühte paari talvesaapaid tuleb kanda vähemalt viis aastat ja sügisesi saapaid neli aastat.

Elatusmiinimumi järgi kulub valgevenelasel 243 000 valgevene rubla (1014 krooni) kuus, sellest läheb kommunaalteenustele 104 700 rubla (437 krooni), transpordile 15 000 rubla (63 krooni), ravimitele 5100 rubla (21 krooni) kuus.

Pakk hügieenisidemeid maksab Valgevenes 10 000 rubla (42 krooni), märkis väljaanne samas. Riietele on ette nähtud vaid 480 000 rubla (2004 krooni) aastas.

"Kodinaid pole vaja," arvas üks autoritaarse riigi veebilugeja, "esmatähtis on, et me võime näha päikest ja selle üle rõõmustada," lisas ta. End AcKeTiks nimetanud lugeja kommenteeris: "Unustati lisada, et naine peab viie aasta jooksul säilitama oma mõõdud, ei tohi kaalus alla ega juurde võtta."

"Aga minu armuke kasutab ka käekotti. Kus ma siin käekotti näen?" imestas artiklit lugenud valgevene mees. "Laskem eksperimendi korras ministeeriumite ja parlamendi tädidel pool aastat sellise miinimumi peal elada," pakkus samas naissoost lugeja, "ja näidakem seda online'is. Dom-2 ja kõik teised seriaalid ununevad silmapilkselt! Ühtlasi hoiab riik tsirkuse remontimiselt ja rahvasaadikute palgalt raha kokku."

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. May 2009, 14:14
Otsi:

Ava täpsem otsing