Uus ja oluliselt tõhusam viis depressiooni raviks

13. mai 2009, 14:16

Aju arengu eest vastutava kemikaali FGF2
madal kontsentratsioon võib olla üks peamisi põhjuseid depressiooni ja
ärevushäirete tekkes. Avastus võib viia uute senisest oluliselt efektiivsemate
ravimite loomiseni.

Ärevushäirete all kannatavatel rottidel on oluliselt madalam fibroblasti kasvufaktor 2 ehk FGF2 tase ajus võrreldes rottidega, kes näivad elu kergemalt võtvat. Kui rottide elutingimusi parandada – anda neile uusi mänguasju, luua põnev takistusrada ning suurem puur, siis suureneb ka ärevate rottide ajus FGF2 tase ning nad muutuvad rahulikumaks, kirjutas Reuters.

„Sama efekt ilmnes ka siis, kui rottidele FGF2 süstida,“ ütles Javier Perez Michigani ülikoolist, kelle uurimus ilmus ajakirjas Journal of Neuroscience.

FGF2 ülesandeks on aju arengu organiseerimine ning selle vigastusjärgne parandamine. Perezi arvates saab FGF2 madalat taset kasutada markerina, mis viitab geneetilisele probleemile, mis soodustab depressiooni ja ärevushäirete teket. FGF2 taseme suurendamine ei aita mitte üksnes depressiooniga võidelda, vaid kaitseb ka uusi ajurakke. Nii ärevate kui tavaliste rottide ajus produtseeriti võrreldavas koguses uusi ajurakke, kuid FGF2 kõrgem tase aitas neid kaitsta, nii et nad säilisid normaalsete rottide ajus suurema tõenäosusega.

Uurimus sillutab teed uute ja senisest oluliselt efektiivsemate ravimite loomisele. „Kui siiani raviti vaid depressiooni tagajärgi ehk anti inimestele rahusteid, siis nüüd on lootust, et luuakse ravim, mis tegeleb otseselt depressiooni tekkepõhjusega,“ ütles Pier Vincenzo Piazza Bordeaux’ ülikoolist.

Perezi töörühma uurimust toetas rahaliselt ravimitootja Pfizer.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. September 2009, 13:37
Otsi:

Ava täpsem otsing