Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Riskifondid said jalad alla

Tarvo Vaarmets 14. mai 2009, 00:00

Kui aga aprillikuine aktsiate ralli siiski meelde tuletada, siis ei tundugi riskifondide eelmise kuu tulemus midagi erilist - investorite vara kasvatati keskmiselt 3,2%. Samas on see number aga mõneti petlik, sest suuremas plaanis on riskifondid aktsiaturgudele suure kaarega tuule alla teinud.

Vähemalt 840 maailma riskifondi tootlust peegeldav Eurekahedge Hedge Fund Index on sel aastal kerkinud 4,1%. Indeksi tõus eelmises kuus on parim tulemus alates 2006. aasta jaanuarist, mil riskifondid tootsid 3,4%.

Riskifondid sõitsid kaasa maailma aktsiaturgudega - 23 arenenud riigi börside liikumist kajastav MSCI World Index kosus aprillis 11%.

"Riskifondide hea tootlus oli aktsiaralli tõttu oodatud," kommenteeris Newedge Groupi strateeg Kirby Daley Bloombergi vahendusel.

Kui antud mõneprotsendilist edenemist saab MSCI World indeksiga võrreldes parimal juhul ainult heaks pidadagi, siis tegelikkuses on riskifondid investorite varaga väga edukalt ringi käinud - eelmise aasta mai tipust on igakuiselt avaldatav Eurekahedge indeks alla tulnud vaid kümnendiku, S&P 500 indeks aga sama ajaga 36%. Alates 2000. aasta maist on S&P 500 samuti veidi tagasi andnud, riskifondide indeks aga 153% tõusnud.

Teatavasti panid investorite raha kasvamisele aluse mitmed maailma majandussurutise pehmenemise signaalid. Nii teatas USA keskpankki aprilli lõpus, et majandusväljavaade on alates märtsist veidi paranenud, Jaapani tööstustoodangumaht kerkis aga aprillis esmakordselt viimase poole aasta jooksul. Seda isegi kaks korda kiiremini kui ökonomistid oodata oskasid.

Aprilli lõpu seisuga oli riskifondide varade maht 1,32 triljonit dollarit, mis tähendab, et kuuga langes näitaja 1,4 miljardi dollari võrra. Riskifondide tippaeg jäi eelmise aasta juunisse, kui varaväärtus ulatus 1,95 triljoni dollarini.

Riskifondide vara väärtust on lisaks üldisele langusele vähendanud ka fondidest raha väljavõtmine.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:05
Otsi:

Ava täpsem otsing