South Streami projekt muutus põhjapoolsest sõsarast suuremaks

16. mai 2009, 20:27

Vene ja Itaalia peaministrite
Putini-Berlusconi kohtumise põhitulemus eile oli gaasijuhtme South Stream
plaanitava mahu tõstmine kahekordseks.

Gazpromi juhi Aleksei Milleri sõnul oli juhtme mahu kahekordistamine Itaalia-poolse ettevõtte Eni ettepanek ning see oli ka äsjaste läbirääkimiste põhitulemus, kirjutas RIA Novosti. Endise 31 mld m3 asemel on nüüd Lõuna-Euroopa tarvis mõeldud South streami mahtu 63 mld m3. Läänemere-aluse Nord Streami projektis on kaks paralleelset juhet võimsusega 27 mld m3 kumbki.

Venemaa praegune gaasieksport Euroopasse on 150 mld m3, sõltudes suures osas läbi Ukraina kulgevast Urengoi-Pomarõ-Užgorod torujuhtmest. Gazprom katab praegu veerandi Euroopa gaasitarbimisest.

Eile kirjutasid Gazpromi ja Itaalia energeetikafirma Eni esindajad riikide peaministrite Sotši kohtumise käigus alla uutele dokumentidele juhtme rajamisest. Milleri sõnul tähendavad need projekti elluviimise alustamist.

Aserbaidžaanist läbi Türgi, Venemaad vältides, Euroopani plaanitava gaasijuhtme Nabucco projekt ei ole seni samavõrd hästi edenenud, peamiselt iseloomustavad seda uudised väljenditega „otsitakse lahendusi“ või „ollakse valmis“.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. May 2009, 20:27
Otsi:

Ava täpsem otsing