Esmaspäev 27. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Arenevate turgude sädelev tõus

Tõnis Oja 18. mai 2009, 00:00

Aasta algusest on Peruu, Venemaa, Brasiilia ja Hiina aktsiaturud kerkinud pea 50 protsenti. Brasiilia Bovespa indeks on alates eelmise aasta oktoobri madalaimalt tasemelt kerkinud koguni 75 protsenti.

Pärast eelmise aasta pagemist arenevatelt turgudelt kiirustavad institutsionaalsed investorid üksteise võidu sinna tagasi.

Wall Street Journal kirjutas, et mai esimese nädalaga panid investorid arenevate turgude fondidesse 4 miljardit dollarit, mis on suurim nädalane investeering alates 2007. aasta lõpust ning üldse kõigi aegade kaheksandal kohal.

Samal ajal on USA aktsiaturgude fondidest viimase seitsme nädala jooksul välja võetud 9,8 miljardit dollarit.

Optimism arenevate turgude suhtes tugineb eelkõige Hiinale, mille massiivne majanduse arendamise programm peaks suurendama taas nõudlust toorainete ning põllumajandussaaduste järele. Seetõttu on viimasel kuul kerkinud järsult ka toorainete ja neid tootvate riikide turud eesotsas Venemaaga. Paljud investorid usuvad, et Hiina ja Brasiilia majandus kasvavad kiiremini kui ülejäänud maailm.

"Mõned arenevad riigid sisenesid kriisi paremates tingimustes kui paljud arenenud riigid ning sellistena võib neil tõenäoliselt minna arenenud tööstusriikidest paremini," arvas maailma suurima võlakirjafondi juht Mohamed El-Erian.

Diplomaatilise väljenduslaadiga El-Erian pole konkreetselt riike nimetanud, kuid ilmselt mõtleb ta eelkõige Hiinat ja Venemaad.

SEB Privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel leidis, et "Aasias aetav majanduspoliitika on tehnokraatlik, pragmaatiline ja omab positiivseid ajaloolisi pretsedente".

Samas on ka ettevaatlikumaid, kelle hulka kuuluvad ka nendesamade riikide spetsialistid. "Ülemäärane optimism on ohtlik ning võib endaga kaasa tuua pettumuse kohe, kui tulevad esimesed negatiivsed numbrid," hoiatas Brasiilia keskpankur Henrique Meirelles. Alles mõni kuu varem olid Brasiilia kõrged ametnikud Wall Streeti peale pahased, sest investorid olevat alahinnanud nende regiooni võimet globaalsele väljamüügile vastu seista.

Mina ise olen suurema osa arenevate turgude (eriti just Venemaa ja Aasia suhtes) skeptiline just pikemas perspektiivis, ehkki argumente nende piirkondade õitsengu suhtes on üsna palju (sama palju, kui oli ja on argumente nafta hinna igavese tõusu kohta).

"Seal soosivad majanduskasvu populatsiooniga seotud protsessid ning jätkuv jõuline urbaniseerumine tekitab näiteks Hiina kasvule soodsa konvergentsiefekti kapitalistlike ja urbaniseerunud rannikualade ja agraarse sisemaa vahel," leidis Koppel.

Mina kardan, et nendesamade piirkondade vahel on liiga palju antagonistlikke vastuolusid ning soodsa konvergentsi asemel näeme pikemas perspektiivis pigem potentsiaalset katastroofiohtu.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:05
Otsi:

Ava täpsem otsing