Ajalooline pöördepunkt?

Silvia Viidik 20. mai 2009, 00:00

Kehtivate lepingute maht langes poole aastaga 592 triljonile dollarile varasemalt 683,7 triljonilt dollarilt. Arvestades, et kohe pärast instrumentide tutvustamist eelmise sajandi viimasel kümnendil saavutasid lepingud väga suure populaarsuse ja turg kasvas ülivõimsaks, on enam kui 13protsendiline langus märkimisväärne.

Credit default swap (CDS) lepingute (sisuliselt kindlustuslepingud mingi kolmanda ettevõtte maksejõuetuks muutumise vastu) maht langes kuue kuu jooksul pea kolmandiku, 41,9 triljonile dollarile.

Selgem langus algas pärast investeerimispanga Lehman Brothers ootamatut pankrotti eelmise aasta septembris. Kuna selles ja sellest alguse saanud järgmistes pankrottides süüdistatakse üsna teravalt just siis oma tegelikku riskitaset demonstreerinud derivatiive, kukkus investorite huvi nende vastu sel ajal oluliselt madalamaks. Lisaks tühistasid maaklerid üleliigseid CDSe, et rahustada valitsusesindajaid, kes on derivatiivide reguleerimise soovi üha tugevamalt avaldama hakanud.

Ilmselt avaldas mõju ka CDSide kaudu kindlustamise hind ehk riskipreemia, mis poole aastaga jõudis mitmekordistuda.

Langused on tõeliselt ajaloolised, aga seda mitte ainult nende esmakorduse tõttu. Kas võib olla saavutatud teatav ülempiir, millest suuremaks ei tohiks erinevaid lepinguid kuhjata? Praegu on turuosalistel kahtlemata kõige õigem aeg oma lepingud ja nendest tulenevad riskid üle vaadata. Seda pilguga - kui palju riski ettevõte tegelikult jõuab kanda juhul, kui mõned riskid ka realiseeruvad, enne kui on vaja minna kohtusse pankrotipaberid sisse andma.

Tallinn. Eilne päev börsil oli tõeliselt optimistlik, turg kerkis 3,2 protsenti ning parimaks tõusjaks osutus Tallinna Kaubamaja tervelt 15protsendilise lennuga. Käivet kogunes börsile samuti korralikult - enam kui 12 miljonit krooni. Tundub, et vihmased ilmad soodustavad aktsialiikumisi.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:05
Otsi:

Ava täpsem otsing