Maailma elektritarbimine väheneb esmakordselt

22. mai 2009, 14:33

Rahvusvahelise energiaagentuuri hinnangul
kulub tänavu elektrit maailmas 3,5% eelmisest aastast vähem, langus on
esmakordne alates 1945. a.

Langus johtub agentuuri (IEA) teatel majanduse hangumisest ja on maade kaupa oluliselt erinev, kirjutas täna Financial Times.

Hiinas on langus 2%, Venemaal koguni 10%, OECD liikmesmaades ligi 5%. Kolmveerand maailma tarbimise vähenemisest langeb tööstuse arvele, peegeldades tööstuse suurt osakaalu Hiina tarbimises. Indias on seevastu oodata 1% tõusu.

„See näitab, kui sügavas majanduslanguses me oleme,“ ütles IEA peaökonomist Fatih Birol, „minevikus on nõudlus nafta järele hinnašokkide ja finantskriiside tõttu ajutiselt kukkunud, elektritarbimine pole aga varem vähenenud.“

Mulluses, enne kriisi ulatuse tajumist koostatud raportis pakkus IEA elektritarbimise kasvuks aastatel 2006-2015 32,5%. Aastail 2000-2006 oli kasv ligi 25%, 2007. a. 4,7% ja kriisi saabumisaastal 2008 2,5%. „See on hea majandusliku aktiivsuse baromeeter,“ märkis Gluskin Sheff`i peaökonomist David Rosenberg.

IEA andmeil jääb tänavuse maikuu naftatarbimine 3% aastatagusele alla. Agentuur esitab sel pühapäeval oma statistika ja seisukohad juhtivate majandusriikide tippkohtumisele. EIA arvates on riikide mitmed energeetika tulevikule olulised meetmed ebapiisavad.


Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. May 2009, 18:20
Otsi:

Ava täpsem otsing