Olle Horm: otsustamatus viib devalveerimiseni

26. mai 2009, 16:06

Eesti riik on ettevõtja Olle Hormi sõnul
praegu olukorras, kus ka halvad valikud on paremad kui otsustamatus, sest
viimane viiks krooni devalveerimiseni.

Ei käibe- ega ka tulumaksu tõstmine pole Hormi sõnul talle kaugeltki meeltmööda, kuid kiirelt tühjenev riigikassa ei jäta praeguses olukorras enam palju mängumaad, sest riigi kulutuste kärpimisega on paraku jänni jäädud.

„Ma saan muidugi ka aru, et riigi kulude alandamine on valulik ja poliitikutele erakordselt ebameeldiv protseduur, tänu millele ei lähe see edasi sellises tempos, nagu võiks ja peaks. Tehakse rohkem suuri sõnu kui tegusid,” nentis Horm.

Tema sõnul ei tohi maksu tõstma minnes aga unustada, et sama palju kui tõuseb käibemaks, kasvab ka kohe inflatsioon. „Ükski kaupmees ei võta seda riigi otsust enda kanda, vaid see kirjutatakse toodete hindadele otsa. Mis tähendab, et kohe, kui see otsus tehakse, kerkib ka inflatsioon. Mis aga praegu ei tõuse vaid pigem langeb, on palgad, ning koos sellega ka inimeste ostuvõime,” märkis Horm ja lisas, et selles mõttes on käibemaksu kergitamine sama, mis surnud kassist vee välja pigistamine, mis teatavasti pole just väga efektiivne tegevus.

Tulumaksutõusu kohta ütles Horm, et see on küll pika vinnaga asi, mõjuskeem paraku aga sama – kui tulud langevad, siis paar protsenti maksutõusu lõppkokkuvõttes erilist võitu ei too.

Samas oli Horm aga seda meelt, et kõige halvem olemasolevatest halbadest valikutest on mitte midagi teha.

„Halvim, mis Eestis juhtuda saaks, on pikaajaline valitsuskriis – kui valitsuskoalitsiooni ei sünni ja tekib pikaaegne otsustamisvaakum, või siis piirdutakse populistlike otsustega. See viib see pikemas perspektiivis paratamatult krooni devalveerimiseni. Riigikassa saab lihtsalt tühjaks, ja siis ei taha enam keegi meile laenu anda,” nentis Horm.

„Kõik otsused, mis praegu välja pakutakse, on ebameeldivad, aga kuni paremaid lahendusi pole, tuleb nende vahel valida. Mitte midagi tegemine ja nende tagajärjed on veel halvemad,” lisas ta.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. May 2009, 16:08
Otsi:

Ava täpsem otsing