Pihl: sotsid ei nõustu koondamishüvitiste vähendamisega

31. mai 2009, 12:06

Sotsiaaldemokraatlik Erakond on vastu
kavale muuta töölepingu seadust ühepoolselt ja ainult tööandjate huve
arvestavalt ning ei toeta Reformierakonna ja IRL-i soovi vähendada kõigi
koondatavate inimeste koondamishüvitist alates 1. juulist ühe kuupalga võrra,
teatas erakond.

SDE esimehe Jüri Pihli sõnul halvendab see otsus lähiajal kümnete tuhandete töö kaotavate ning suurte toimetulekuraskustega silmitsi seisvate inimeste olukorda järsult. "Seetõttu teeb sotsiaaldemokraatide fraktsioon Riigikogus töölepingu seaduse puhul ettepaneku lükata 2011. aastani edasi nii koondamishüvitiste vähendamist kui töötuskindlustuse hüvitise suurendamist puudutavad sätted. See on õiglane ja tööturu mõlemate poolte huve arvestav samm," ütles Pihl.

Sotsiaaldemokraadid kutsuvad üles Riigikogus esindatud erakondi austama euroopalikke tööturu tavasid ning toetama sotsiaaldemokraatide ettepanekut. "Ühe kuupalga suuruse sissetuleku võtmine töötuks jääva inimese taskust on ebaõiglane ja ei turguta meie languses olevat majandust," rõhutas Pihl.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond peab õigustatuks ka ametiühingute proteste, mille ajendiks on valitsusparteide ühepoolne loobumine ettevõtjate ja ametiühingute vahel saavutatud kokkulepetest.

Töötuskindlustus loodi Eestis sotsiaaldemokraatide eestvõttel koostöös ametiühingute ja tööandjatega. Möödunud aastal sotsiaalpartneritega kokkulepitud uuendused nägid ette tööandjate jaoks paindlikuma ja töötajate jaoks turvalisema tööelu. Suurenenud tööpuuduse ja töötukassa väheste varude tõttu tähendaks aga seaduse jõustumine töötuskindlustuse pankrotistumist. Sellises olukorras on kiired muudatused 1. juulil jõustuva töölepingu seaduse puhul paratamatud.

Pihli sõnul on töötukassa reservid lubamatult väikesed põhjusel, et 2005. aastal vähendas Reformierakonna, Keskerakonna ja Rahvaliidu valitsus töötuskindlustuse makset 0,9 protsendini. "Just 2005. aastal Andrus Ansipi poolt juhitud valitsuse tehtud mõtlemata otsuse tõttu on praegu vaja töötuskindlustusmakset mitmekordselt tõsta," lisas SDE esimees.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. May 2009, 12:06
Otsi:

Ava täpsem otsing