Suurinvestorid ei taha aktsiarallit lõpetada

02. juuni 2009, 19:17

Märke, et globaalsete aktsiaturgude
hinnaralli hakkab lõppema, on väga vähe, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

Globaalsete aktsiaturgude indeks MSCI, mida professionaalsed investorid peavad oma tootluse mõõdupuuks, on alates 9. märtsist kerkinud 45 protsenti. Mis aga eriti märkimisväärne, turud ei ole olnud eriti volatiilsed. Viimasest 13 nädalast on indeks kerkinud12-l.

Muidugi tuleb väga tähelepanelikult vaadata, missugune see ralli täpselt on, kirjutab uudisteagentuuri analüüsi autor Jeremy Gaunt. Missugused jõud veavad rallit, mis hoiavad seda ja mida investorid peavad arvesse võtma?

Tuleb meeles pidada, et ralli algas väga madalalt tasemelt, mis tähendab, et see näib ägedam, kui ta tegelikult on. Alates 2007. aasta novembrist kuni 9. märtsini langes MSCI indeks 60 protsenti ehk 257 punkti. Punktiarvestuses pole indeks tõusnud kolmandikkugi.

See aga tähendab, et märtsijärgne tõus võib olla lihtsalt ülemüümise järgne korrektsioon. Lehman Brothersi kokkukukkumise ning kõikide suurriikide majanduste langemine korraga kriisi põhjustas olukorra, kus paljudel investoritel ei pidanud närvid vastu ja nad müüsid liiga palju ära. Nüüd tagasi ostes tehakse lihtsalt vigade parandust.

Tuleb ka märkida, et suurem osa globaalsete aktsiaturgude tõusust tuleks panna nn arenevate turgude arvele, kus eelmise aasta kollaps oli suurem. Nii ongi alates märtsi madalaimast tasemest MSCI arenevate turgude indeks kerkinud 68 ja arenenud turgude indeks 43 protsenti.

Investorite sõnul ollakse jõudnud nüüd tasemele, kus nõutakse majanduse taastumise kohta reaalseid tunnuseid ning enam ei piisa väikestest märkidest selle kohta, et majanduslangus võib hakata aeglustuma. See võib ju nii olla, aga tegelikult ei käitu investorid absoluutselt nii. Pigem otsitakse igast makromajanduse raportist mingi hea sõnum ning turud käituvad vastavalt sellele. Nii juhtus näiteks reedel avaldatud USA täpsustatud majanduse langemise number, mis oli kehvem, kui analüütikud ootasid. Aga aktsiaturud tõusid ikka. Isegi General Motorsi pankrotile reageeriti aktsiaralliga.

Pea kõik investorite meeleolusid peegeldavad indikaatorid näitavad, et pärast peaaegu kolme kuud kestnud rallit ei kavatse institutsionaalsed investorid tagasi tõmbuda.

Finantsteenuste firma State Street, kes jälgib nn suure raha liikumist, ütleb, et investorite isu riskida on väga suur. Piiriületuslik raha liikumine nii arenenud kui ka arenevatele turgudele on aastakümne suurim.

„Kõik see kokku tähendab ainult ühte asja: juhul kui suured poisid ja tüdrukud jätkavad mängu, mäng ka jätkub,“ kinnitas analüütik.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. June 2009, 19:17
Otsi:

Ava täpsem otsing