Vesi ja valikuvabadus

Heidi Vihma 05. juuni 2009, 00:00

Komponeerisin niisuguse lõuna: kaks varrast grillitud räime (kokku 76 kr), tomati-rukolasalat (35 kr) ja kodujuustu-murulaugukaste (15 kr). Toekama prae saaks veel aurutatud värskeid kartuleid juurde võttes (20 kr). Lihal ja kalal olid grammid juures, et teaks suurust arvestada, salatitest sai valida suure ja väikse portsjoni vahel.

Kuigi lihavalik oli päris suur, oli parti ja vasikamaksa ja lambasteiki, eelistasin ikkagi räimi, neid jõuab ju restoranidesse haruharva. Kuigi viimasel ajal, tõsi küll, juba natuke sagedamini. Võib-olla aitab räime kasvavale kuulsusele kaasa talle mõni aasta tagasi omistatud rahvuskala austav nimetus.

Igatahes Vertigos on räime võimalik saada ka päevapraena. Selle komplekti oli juba kokk ise kokku pannud: küpsetatud räime lisandiks oli erkkollane kartulipuder ja samuti tomati-rukolasalat.

Nii grillräim kui ka päevapraeräim olid suhteliselt mõnusad. Suhteliselt sellepärast, et koduste, ema tehtud räimedega nad võistelda ei suutnud, aga olid igatahes värsked, ilusad ja maitsvad. Grillräimed olid veel kenasti vardasse keeratud ja kerge sidrunimaitsestusega, nii et väärisid oma kohta esinduslikul city-brasserii taldrikul küll.

Märksa suurem uudis, kui võimalus ise oma praad kombineerida, on Vertigos aga see, et seal pakutakse toidu kõrvale vett, ilma et klient selle eest maksma peaks. Vesi on kenasti karahvinis, ürdioksake maitset andmas - erakordne luksus meie restoranides.

Juua januga vett selle eest kümneid kroone maksmata on tõeline mõnu. Vaat, mis masuperiood restoranidega teha suudab! Loodetavasti levib see kena komme ka Vertigo konkurentide hulgas - uudsed turundusvõtted leiavad alati kopeerijaid.

Kui liha ja kala kohta saab grammipealt teada, missuguse koguse mis raha eest saab, siis kookide suurus on ja jääb lahendamata mõistatuseks. Ja mitte ainult Vertigos. Sealne suvine toorjuustu-marjakook oli küll selline, millel oleks pidanud hoiatus juures olema - mõeldud suure isu või suure kõhuga sööjatele. Kalorsuselt ületab selline magustoit lahjema prae vähemalt kaks korda. Selline kogus olnuks paras kahele, aga kust me teada võisime?!

Lõunasel ajal oli Vertigo brasseriipoolel rahvast päris palju, pea kõik lauad olid täis. Enamik sööjaid olid silmatorkavalt tõsiste nägudega ja rääkisid rohkem, kui sõid. Tõenäoselt oli tegemist ärikohtumistega. Niisama-sööjaid oli ka, aga vähe.

Ka terrass on juba avatud, oleks ainult ilma, seal üleval on tuuline. Aga vaated on Vertigol võimsad - üheksandalt korruselt on suurepärane võimalus linnarähklemisele ülalt alla vaadata.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:02
Otsi:

Ava täpsem otsing