Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuriteokahtlus sotsiaalministeeriumis: nõunik, kes oli minister

    Meditsiinisüsteemis on inimesed, kelle eesmärk on arstiabi andmine, ning inimesed, keda huvitab peaasjalikult raha teenimine. Tsahknat peetakse viimaste tüüpiliseks esindajaks.
    Tsahkna toomist reformierakondlasest sotsiaalminister Maret Maripuu nõuniku kohale peetakse partei sooviks ning raske on hinnata, kas arvamus, et mehele oli sellega vaja tekitada päevavalgust mittekartvat sissetulekut, on pahatahtlik.
    Juba aastaid on Tsahkna ametlikult meditsiiniäris sees olnud, aga teadjad sosistavad ka mitmetest varjatud osalustest ning vihjavad, et kuigi Tsahkna oli ametinimetuse järgi sotsiaalministri nõunik, võis teda ka minister Maripuu ajal nimetada portfellita tervishoiuministriks, kes osales aktiivselt ministeeriumi juhtimises ning oli tervishoiusüsteemi puudutavate oluliste otsuste langetamise juures.
    Eksminister Maripuult ei õnnestunud Äripäeval eile kommentaari saada. Samuti ei saanud me kommentaari eile õhtul arestimajast taas vabadusse pääsenud Tsahknalt.
    Sotsiaalministeerium haldab pea poolt riigieelarvet ja ministeeriumi otsustest sõltub väga suurte summade jagamine erafirmadele. Kolmapäeval kuriteokahtlustuse saanud Tsahknat kahtlustatakse mõjuvõimuga kauplemises.
    Nõuniku ülesanne on infot selekteerida ja kujundada ministri seisukohti.
    Tihti ongi ministril endal raske orienteeruda valdkonnas, mida ta ei tunne, ning seepärast ei saa nõunike rolli alahinnata. Oskuslikul ministri informeerimisel tekib niiditõmbajal võimalusi olukordadeks, mida enda kasuks pöörata.
    Suur raha tekitab suurt survet kohtumisteks ning lobistamisteks.
    Kõikide ravimifirmade eesmärk on oma arstimite saamine soodusravimite nimekirja. Sellega on alati kõva kemplemine. Soodusnimekirja saamist peetakse ravimifirma jaoks fikseeritud kasumi saamiseks ilma tööta.
    Nõuniku mõju peetakse tugevaks ka tervishoiuteenuste lubade andmisel ning haigekassa poolt ravimahtude kompenseerimise otsustamisel.
    Eelmisel sügisel oli Tsahkna Maripuu kandidaat SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhi kohale. Paraku ei läinud see väidetavalt sugugi kokku Reformierakonna ühe peamise niiditõmbaja, haigla nõukogu liikme Rain Rosimannuse plaanidega.
    Kui Rosimannus vihjas ministri tagandamise lihtsusele, tõmbus Maripuu tagasi ning Tsahkna jäi edasi ministeeriumitööle.
    "See peab siis olema erakonna siseasi, välja need asjad ei paistnud," räägib keskerakondlasest haigla nõukogu liige Toomas Varek.
    Igatahes valiti haigla juhiks 1999. aastal Reformierakonna ridades olev Meelis Roosimägi.
    Viimasel ajal olevat Tsahknal ühiseid ettevõtmisi kinnisvaraärimees Andres Lauriga. "Kes teda ei tunneks," kinnitab Lauri oma tutvust Tsahknaga, kuid ühise äriajamise lükkab ta tagasi.
    Lauri on SA Merimetsa Tervisekeskuse nõukogu liige ning kohtuarstliku ekspertiisibüroo direktori Üllar Lanno endine äripartner.
    Lannot omakorda peetakse Tsahkna heaks tuttavaks ning meedias on varem kahtlustatud, et Tsahkna on olnud ka Lanno äripartner Merimetsa Tervisekeskuses. Tsahkna ise eitas seda.
    Aastaid meditsiinivaldkonnas niite tõmmanud reformierakondlase Anders Tsahkna kirevast elust ja ärist võiks raamatu kirjutada. Tema nimega on seostatud suuri skandaale meditsiinivaldkonnas, rahaafääre, hämaraid erastamisi, aga ka kauneid naisi ja edevaid autosid.
    Tsahkna kuupalk sotsiaalministri nõunikuna oli mullu kuus keskmiselt 24 000 krooni, muid sissetulekuid tema nimel olevad firmad ei näita, sest neil on esitamata majandusaasta aruanded. Tsahkna armastab luksuslikke autosid ja tal on ülal pidada uhke rookatusega villa Kaberneemes, millele on seatud kokku 6,3 miljoni kroonine hüpoteek.
    Maksuameti andmebaas näitab Tsahknal olevat eraisikuna üle 800 000kroonine maksuvõlg, lisaks on üks tema firma ligi 200 000kroonises sotsiaal- ja tulumaksu võlgnevuses. Tsahknal on kodus kasvamas kaks last, neist üks alles mõnekuune.
    "Tsahkna on laia haardega aga ka laia elustiiliga vend," möönab Tallinna Diagnostikakeskuse juht Agu Kivilo. "Talle ei saanud küllalt ja võib öelda, et ta ei suutnud enam piiri pidada."
    Kivilol on Tsahknaga vana vaen, see puudutab Diagnostikakeskust ja kurikuulsat angiograafi. "Minul tuleb tema suppi süüa siin juba viis aastat. Ta on inimene, kes on kujundatud süsteemi poolt," lausub Kivilo. Ta ütleb, et Tsahkna on tegutsenud pikka aega väljaspool igasuguseid reegleid, ja toob näiteks Lasnamäe Tervisekeskuse või Diagnostikakeskuse erastamise.
    Veel hiljuti pidi Kivilo sõdima õiglaste haigekassa piirihindade kehtestamise eest.
    "Tsahkna pressis haigekassas läbi temale sobivad hinnad. Näiteks temale sobiva magnet-resonantstomograafiuuringu maksumuseks lootis ta kehtestada haigekassa poolt piirhinnaks 23 000 krooni, ehkki tavauuringud maksavad kümme korda vähem," räägib Kivilo.
    Juristiharidusega Tsahkna osalustest või lähedastest sidemetest erinevate meditsiiniasutustega on räägitud aastaid. Nimetatud on Lasnamäe Tervisekeskust Medicum, Merimetsa Tervisekeskust, meditsiiniseadmete firmat Overall Medicali jne. Ametlikult ei kuulu ta aga ühegi nimetatud firma omanikeringi ja on ise spekulatsioonid ka meedias ümber lükanud.
    Paljudes temaga kunagi seotud firmades tegutsevad praegu tema vend Urmas Tsahkna ja kauaaegne tuttav Jaanus Vool. Viimasega läks aga Tsahkna väidetavalt umbes poolteist aastat tagasi riidu. Teda tundva inimese väitel oli tüli põhjuseks raha.Tsahknale äriregistri andmetel praegu kuuluvate firmade majandustegevus on tagasihoidlik. Sotsiaalministri nõunikuna huvide konfliktile võib viidata talle kuuluv firma Balti Radiodiagnostika, mis on sõlminud 2007. aastal Läänemaa haiglaga lepingu, kus firma rendib haiglas ruumi ja tegeleb kompuutertomograafi uuringutega.
    Haigla andmetel tehakse aparaadiga kuus ligi 270 uuringut, need maksab kinni haigekassa vastavalt hinnakirjale (500-1700 kr). Firma palgal on paar arsti, üks neist on reformierakondlase Toomas Vilosiuse abikaasa Sirje Vilosius.
    Samalaadne rendileping on sõlmitud ka teise meditsiinitarvete firma Overall Medical ja Ida-Tallinna Keskhaigla vahel. Magnetresonantstomograafiga teeb haigla aastas ligi 20 mln kr eest uuringuid, mille eest tasub haigekassa ja lõviosa rahast saab endale aparaadi omanik.
    Tsahkna kauaaegne äripartner ja hea tuttav Jaanus Vool, kes on näiteks Medicumi ja Iru hooldekodus tegutseva Koduõde omanik, ütleb, et tema kontakt Tsahknaga katkes aastate eest.
    "Meil ei ole Tsahknaga mingisugust tööalast ega isiklikku kontakti," kinnitab ta. Küsimusele, kas Tsahkna vahi alla võtmine tuli Voolule üllatusena, vastab ta: "Mul on kahju, et nii läks. Meditsiin on väga delikaatne valdkond, mis peaks olema võimalikult läbipaistev."
    "Inimesena on Tsahkna avala meelega ja hea suhtleja. Mis puudutab sõna tsahkerdamist, siis seda on võimalik külge kleepida igale inimesele," lisab Vool.
    Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütleb, et Tsahkna tööpõld oli lai - kogu meditsiini ja tervishoiuvaldkond.
    "Tsahkna oli enne mind ametis üle aasta. Küsisin ka Maripuu käest arvamust tema kohta," ütleb Pevkur. "Mul pole kombeks majja tulles inimesi minema lüüa."
    Lääne-Tallinna Keskhaigla juht Boris Kirt ei soovi esimese hooga Tsahkna asja kommenteerida, kuid helistab hiljem tagasi. Nimelt meenub Kirdile sotsiaalministeeriumi otsustatud 1,7 miljardi Euroopa Liidu struktuurifondide raha jagamine.
    "Hindamiskriteeriumide järgi toimus hindamine kõike muud kui objektiivselt!" ütleb Kirt. "Kuna Maripuul oli tol ajal poliitiline nõunik kõrval, siis võiski karta, et sellised mõjud seal mängus on," räägib Kirt.
    Kui sotsiaalministeeriumi valvelauatöötaja üleeile õhtul kell 17 tööpäeva lõpetas ja koju sõitis, ei osanud ta arvatagi, et kulub vaid paar-kolmkümmend minutit, kui talle töö juurest helistatakse ja küsitakse, kuidas kaitsepolitseinike saabumise puhul käituda.
    "Mina olin selleks ajaks ära läinud, kui politseinikud pärast tööpäeva lõppu ministeeriumisse tulid. Mulle helistas proua, kes siin kella 17st järgmise hommikuni öövalvet peab. Ta oli ähmi täis ja küsis, mida ta tegema peab," meenutab päevane ministeeriumilukk.
    Kapo ametnike soov oli iseenesest imelihtne. Mehed soovisid üle vaadata mullu märtsi keskpaigast reformierakondlasest sotsiaalministri Hanno Pevkuri nõunikuna töötava oravaparteilase Anders Tsahkna kabineti, mis asub Gonsiori tänaval paikneva ministeeriumimaja neljandal korrusel. Samas asuvad kantsleri ja asekantslerite, ministri ja ülejäänud nõunike töötoad.
    Enne, kui siseluurajad Tsahkna töökohta puistama läksid, olid nad Tallinna kunagisele abilinnapeale ja seltskonnaajakirjanduse ühele lemmikule esitanud kahtlustuse mõjuvõimuga kauplemises Eesti oludes märkimisväärselt haruldase karistusseadustiku N 298 järgi.
    Süüdi jäämise korral karistatakse rahalise karistusega või kuni kolme aastase vangistusega.
    Kahtlustuse saanud Tsahk-na oli Rahumäe arestimajja sõidutatud juba kolmapäeva hommikul. Selleks ajaks, kui uurijad nõuniku töökabinetti puistama asusid, oli mai lõpus neljandat korda isaks saanud mees juba kapo ametnikele ka esmased ütlused andnud. Eile õhtul vabanes ta arestimajast.
    Anders Tsahkna, IRLi peasekretäri Margus Tsahkna poolvend, elab koos temast 13 aastat noorema Annelyga imeilusa vaatega paigas Jõelähtme vallas, Kaberneeme külas. Tal on seal 3559 m2 suurune kinnistu.
    Põhjaranniku tuulisele kaldajärsakule, iidsete mändide alla ehitatud rookatusega palkidest mitmekorruseline elumaja ja selle kõrvale püstitatud samast materjalist kõrvalhoone aknad vaatavad Soome lahele.
    Hoone ühest välisuksest sisse kiigates selgub, et maja sisekujunduses on kasutatud vitraaže.
    Perekonna mootorpaat on tõmmatud kiviklibusele kaldale, millelt viib suurtest kividest laotud "trepp" Tsahknate maamõisa hoovile.
    Eile lõuna paiku kõndisid majapidamises ringi vaid kaks heledakarvalist peni. Kui ka keegi majas merevaadet nautis, siis vähemalt õues, aia taga hoonet piidleva Äripäeva eest jäi ta varjule.
    Ainult mänguasjad abihoone pisikese terrassi ees ja liivakastis olid vaikivateks tunnistajateks, et maja ei kasutata vaid hooajalise suvekoduna.
    Eiki Nestor, riigikogu liige, sotsiaaldemokraat
    Ministri nõunik on ministri parem käsi. Ma pole Mareti (endine sotsiaalminister Maret Maripuu, kes Anders Tsahkna tööle võttis - toim) käest küsinud, kuid kui Tsahkna ministeeriumisse tööle asus, siis mulle jäi mulje, et ta võetigi ministrile abiks kõige keerukamas valdkonnas. Möönan, et tervishoiu korraldusega kurssiviimine võib võtta palju aega. Mul pole kahtlust, et Tsahkna valdab tervishoiuvaldkonda.
    Andrus Ansip, peaminister, Reformierakonna esimees
    Kas keegi on süüdi või mitte, selle üle otsustab kohus. Praegu me teame, et Anders Tsahknale on esitatud kahtlustus.
    Iga inimene, kes on sooritanud kuriteo, peab arvestama sellega, et kuriteole järgneb karistus ja seda sõltumata kellegi soost või rahvusest või erakondlikust kuuluvusest. Ehk siis kohus otsustab, kas inimene on süüdi või mitte.
    Eestis kehtib süütuse presumptsioon. Senikaua, kui seda otsust ei ole, ei ole ka formaalset alust inimese erakonnast väljaarvamiseks.
  • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: me teame, et väärime kõrget palka Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Ringkonnakohus otsustas Potapenko ja Turõgini USA-le välja anda
Tallinna ringkonnakohus nõustus esmaspäevases otsuses valitsuse järeldusega, et Sergei Potapenko ja Ivan Turõgin tuleks USA-le välja anda.
Tallinna ringkonnakohus nõustus esmaspäevases otsuses valitsuse järeldusega, et Sergei Potapenko ja Ivan Turõgin tuleks USA-le välja anda.