Sibul: riigikohtu otsus valimistulemusi ei mõjuta

14. juuni 2009, 10:24

Riigikohtu otsus eile kinnitatud Euroopa
Parlamendi hääletamistulemusi ei mõjuta, ütles vabariigi valimiskomisjoni
esimees Heiki Sibul ERRi raadiouudistele.

Eile teatas Keskerakond, et pöördub riigikohtusse tulenevalt valimiskomisjoni otsusest tunnistada Valgamaal ja Tallinnas kehtivaks kümned hääletussedelid, mida keskpartei pidas seadusega vastuolus olevaks, kuna neil on ainult üks pitsatijäljend.

Antud otsus on meie hinnangul selgelt seadusevastane, kuna Euroopa Parlamendi valimise seadus sätestab selgelt ja ühemõtteliselt, et kehtetuks tunnistatakse hääletamissedel, millel ei ole jaoskonnakomisjoni pitsati kaht jäljendit, selgitas Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.

Heiki Sibula sõnul on viimastest Euroopa Parlamendi valimistest palju õppida. "Häälte ülelugemine, mis mitu korda toimus, andis meile õppetunni, kui tähtis on sedelit korrektselt täita, et seda ei oleks võimalik mitmeti tõlgendada," rääkis ta. Valimiskomisjoni esimees lisas, et oma otsus tuleks kirjutada väga selgelt, või kui inimene on ühe sedeli rikkunud, saab ta küsida uue; siis ei pea hääletustulemusi mitu korda muutma olenevalt sellest, kuidas keegi konkreetset sedelit hindab.

Eestist osutusid Euroopa Parlamenti valituks Indrek Tarand, Ivari Padar, Tunne Kelam, Siiri Oviir, Kristiina Ojuland ja Vilja Savisaar.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. June 2009, 10:26
Otsi:

Ava täpsem otsing